Slanina je možda na lošem glasu kao nezdrav prehrambeni proizvod, no je li zaista tako?
Slanina je vrlo popularna namirnica. Dodatak je mnogim jelima. te
je neizostavan pojačivač okusa, bilo u restoranu ili kod kuće.
No, je li ona zapravo dobra za nas ili je se trebamo kloniti?
Naime, slanina ima puno soli i masnoća, a poznato je da je
pretjerani unos soli i masnoća povezan s rizikom od razvoja
raznih bolesti i stanja, kao što je visok krvni tlak, visok
kolesterol, ali i razni oblici karcinoma. Ipak, ona ima i neke
pozitivne zdravstvene učinke, piše
Healthline.
Tipična porcija kuhane slanine od 100 grama, prema stručnjacima
za sadrži:37 grama visokokvalitetnih životinjskih bjelančevina,
vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12 i pristojne količine
minerala željeza, magnezija, cinka i kalija. Međutim, sve
hranjive tvari koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim,
manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.
Daje vam energiju, ne debljinu
Suprotno ustaljenom vjerovanju, ne debljaju nas masti već
ugljikohidrati. Znanost potvrđuje da se uz prehranu sa smanjenim
udjelom ugljikohidrata može smršavjeti. Mnogi misle da nam
ugljikohidrati pružaju energiju, no čak su i naši preci energiju
nadoknađivali mastima koje su dokazano učinkovitije u njezinom
održavanju.
Utažuje glad i bogata je bjelančevinama
Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete dulje biti
siti nego da se najedete ugljikohidrata, a k tome je i puna
bjelančevina koje su ključni sastojak zdrave prehrane. No,
savršeno pomaže i kod mamurluka, Britanski istraživači sa
sveučilišta u Newcastleu povezali su konzumaciju slanine sa
smanjivanjem posljedica mamurluka.Otkrili su da slanina
sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi
neurotransmitera čiji broj rapidno opada tijekom intenzivnog
ispijanja alkohola.
Pomaže pri pamćenju
Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan
za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje.
Studija sa sveučilišta u North Carolini sugerira da isti sastojak
može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako
trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.
Lako se priprema, lako se kombinira
Priprema slanine brza je i krajnje jednostavna. Možete
ju pripremati i u mikrovalnoj pećnici, ali i bez nje.
Jednako dobro odgovara za doručak, ručan i večeru, u kombinaciji
sa različitim dodacima i ostalim jelima, bilo u svježem izdanju
ili u prženom, odnosno hrskavom.
Istodobno je slana i slatka
Slanina je hrana spojenih suprotnosti – slano-slatki užitak u
kojem su dva okusa racionalno raspodijeljena. Drugim
riječima, slatko-slani užitak, pogotovo po mirisu.