DOBRO JE ZNATI

Med kao zamjena za šećer? Novo istraživanje otkrilo koje prednosti donosi za organizam

Jedan od istraživača primijetio je i da postoje razlike između prerađenog i sirovog meda.

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može
poboljšati kontrolu šećera u krvi i sniziti razinu kolesterola
ako se uzima u kontekstu zdrave prehrane, prema nedavnoj studiji
objavljenoj u Nutrition Reviews, piše
Fox News
.

– Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80%
šećera. Ne kažemo da trebate početi jesti med ako trenutno
izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na zamjenu. Ako koristite
konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih
šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike – rekao je
Tauseef Khan, viši istraživač na studiji i znanstveni suradnik u
prehrambenim znanostima na Medicinskom fakultetu Temerty
Sveučilišta u Torontu, u priopćenju za javnost.

Istraživači iz Toronta proveli su sistematski pregled i
meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko
1100 sudionika, kako bi utvrdili utjecaj meda na srce i
metaboličke faktore rizika, navodi se u priopćenju studije.

 – U našoj studiji kombinirali smo rezultate svih
ispitivanja meda na ljudima, koja su proučavala metaboličke
bolesti- rekao je Khan.

Konzumacija meda bila je povezana s nižim razinama glukoze u
krvi, ukupnog kolesterola i triglicerida. Khan je objasnio da je
veličina smanjenja glukoze i kolesterola bila “klinički vrlo
mala”.

– Međutim, to pokazuje da nema štete u uzimanju meda, i da malo
smanjenje također može biti dugoročno korisno – pojasnio je.

Khan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog
meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna
prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim
zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu, kako bi se smanjila
vlaga i kvasac. To, kako kaže, omogućava lakšu manipulaciju
medom, ali zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna
jedinjenja gube svoj učinak.

Preporučio da ljudi razmotre dodavanje meda u svoju prehranu ako
“uživaju u okusu i žele unijeti raznolikost u cjelokupni hranjivi
obrazac prehrane”.Također je napomenuo da bi ljudi mogli
eksperimentirati sa zamjenom šećera medom, no da trebaju imati na
umu da med ima slađi ukus, pa bi bile potrebne manje
količine. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije