Ne brinite, možete sa sigurnošću nastaviti s konzumacijom ove biljke.
Vjerojatno niste mislili da biljke koje svakodnevno konzumiramo
mogu biti otrovne, ali botanički vrt Wandsbek ove je
godine najotrovnijom biljkom proglasio – peršin. Nije
čak ni čudno što se namirnica, koja se može naći u gotovo svakom
kućanstvu, našla na vrhu ove liste jer prošle je godine tu
poziciju zauzeo krumpir, prenosi N1.
No, je li peršin stvarno opasan?
Ne brinite, možete sa sigurnošću nastaviti s konzumacijom ove
biljke jer lišće i korijen, koje najčešće jedemo, ne
predstavljaju nikakvu opasnost. Baš naprotiv, oni sadrže mnogo
vitamina C koje su i više nego potreban za vrijeme hladnih dana
te nas štiti od prehlada.
Otrovnu stranu peršina možemo primijetiti tek u njegovoj drugoj
godini kada se razvijaju visoke cvjetne stapke visoke 30 do 70
centimetara sa žuto-zelenim cvjetovima. Iz njih se kasnije
razvijaju sjemenke. Ni cvjetovi ni sjemenke, koje sadržavaju
peršinovo ulje, nisu sigurne za konzumaciju. U peršinovom se ulju
nalazi apiol koji djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog
mjehura, crijeva i maternicu. Zanimljivo je da su ovo ulje u
prošlosti koristili za izazivanje abortusa.
Peršin muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju – govorili su
Nijemci referirajući se na to da peršin na muškarce djeluje kao
afrodizijak. Uz apiol, u peršinovom ulju možemo pronaći i
miristicin – toksični sastojak koji može utjecati na središnji
živčani sustav i uzrokovati napadaje. Tu su i ksantotoksin i
bergapten koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo te
mogu izazvati lezije na koži.