Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija...
Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja
meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je
li to uopće potreban korak?
Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan
od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama
čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da
pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije
učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti
više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu
površinu, pa tako i na druge namirnice.
No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može
smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom
praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.
Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro
očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u
blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga
pecite na visokoj temperaturi do kraja.