Mlijeko obično ima rok trajanja do sedam dana, no s ovim trikom može potrajati i do tri tjedna!
Mlijeko je namirnica koja se vrlo često koristi u kućanstvima, no
nažalost se brzo pokvari.
Iz Eat By Date objašnjavaju da ako je neotvoreno,
punomasno mlijeko može trajati pet do sedam dana, mlijeko sa
smanjenim udjelom masnoće i obrano mlijeko može trajati više od
sedam dana, a mlijeko bez masnoće i bez laktoze, može trajati
duže, sedam do deset dana nakon otisnutog datuma, ako se drži u
hladnjaku.
No, kako piše Express, postoji nekoliko načina koje možete
učiniti kako biste produžili rok trajanja mlijeka.
Prvo što trebate učiniti je kupiti mlijeko s najdužim rokom
trajanja. Osim toga, stručnjaci predlažu da mlijeko u svoja
kolica dodate posljednje jer ćete mu tako dati najbolje šanse da
ostane na konstantnoj temperaturi.
Također, kada mlijeko donesete kući, odmah ga stavite u
hladnjak.
Većina ljudi stavlja mlijeko u vrata hladnjaka, ali najbolje
ga je držati na polici gdje je hladnije i gdje je
temperatura stabilnija. Najčešće se mliječni proizvodi stavljaju
u stražnji dio hladnjaka, jer svaki put kada su vrata otvorena,
predmeti s prednje strane hladnjaka i u vratima, izloženi su
toplijem zraku.
Kada koristite mlijeko, vratite ga izravno u hladnjak kada
završite s njim jer je najbolje da ne stoji na pultu dulje nego
što je potrebno.
Nakon otvaranja mlijeko može trajati tjedan ili dva bez
zgrušavanja, ali neki predlažu da u kutiju dodate prstohvat
soli, vratite poklopac i protresete kako bi se sol ravnomjerno
rasporedila.
Minerali soli usporavaju kiseljenje mlijeka jer izvlače molekule
vode, što smanjuje aktivnost proizvoda vode i zauzvrat usporava
rast većine bakterija. Kao rezultat toga, mlijeko će trajati i do
tjedan dana duže.
Ako se brinete da nećete koristiti ili piti mlijeko, možete
ga i zamrznuti, a tako smrznuto može se čuvati do tri
mjeseca. Tekstura i okus mogu biti malo promijenjeni, ali
otopljeno mlijeko bit će sigurno za piće i posebno prikladno za
kuhanje ili pečenje.
Samo provjerite ima li posuda ili karton u kojem ga
zamrzavate mjesta na vrhu kako bi se omogućilo širenje dok se
zamrzava.