Postoji mnogo više prehrambenih navika i tehnika pripreme hrane koje možete koristiti svaki dan kako biste usvojili prehranu s niskim udjelom natrija...
Gotovo svi znaju da visok krvni tlak može dovesti do srčanog i
moždanog udara, no ne znaju svi kako točno. To bi mogao biti
jedan od razloga zašto polovica odraslih u Sjedinjenim Američkim
Državama ima hipertenziju, a samo jedan od četiri ju ima pod
kontrolom, prema CDC-u. Ali kako sniziti krvni tlak?
Većina ljudi vjerojatno pretpostavlja da je odgovor “smanji sol i
slanu hranu”. Iako je to dobar savjet, nedosoljavanje hrane samo
je jedna zdrava praksa koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka.
Naime, postoji mnogo više prehrambenih navika i tehnika pripreme
hrane koje možete koristiti svaki dan kako biste usvojili
prehranu s niskim udjelom natrija, piše Eat This Not That.
Izbjegavajte konzerviranu hranu
Možete smanjiti potrošnju natrija odabirom graha u suhom obliku
umjesto konzerviranog, koji obično koristi puno soli kao
konzervans. Također, koristite svježe meso umjesto
zapakiranoga i konzerviranoga. Svježi komadi govedine,
piletine ili svinjetine sadrže prirodni natrij, ali mnogo manje
nego što se dodaje tijekom prerade u proizvode poput slanine ili
šunke. A ako morate koristiti konzervirani grah i povrće radi
praktičnosti, prvo ih isperite pod vodom kako biste uklonili
natrij. Analiza kontrolnog centra Laboratorij za analizu
hrane (FALCC) na Virginia Tech-u pokazala je da ispiranje i
ocjeđivanje povrća iz konzerve mlakom vodom iz slavine,smanjuje
sadržaj natrija za između 9-23 posto.
Začinite jela začinskim biljem
Kuhanje sa niskim sadržajem natrija u početku može biti izazovno,
posebno kada se priprema obrok za nekoga tko voli slaniji okus.
No, jedan od načina da se prikrije nedostatak natrija je da se
obrok obilno začini začinima bez soli poput bilja i
začina. Kada je jelo dobro začinjeno, često mu nije potrebno
toliko soli. Koristite luk, sok od limuna, luk u prahu i
eksperimentirajte sa svježim i sušenim začinskim biljem i svim
začinima u vašem stalku za začine.
Koristite vlakna da smanjite pritisak
– Jedenje više zdravije hrane, kao što su leće,
grah, integralne žitarice, voće i povrće, pomoći će u
snižavanju krvnog tlaka – kaže Rhyan Geiger, vlasnik Phoenix
Vegan Dietitian.
Ove namirnice pomažu zdravlju srca ne samo svojim
sadržajem vlakana, već i mikronutrijentima i antioksidansima koje
osiguravaju. Istraživanje u Frontiers in Nutrition povezuje
povećanje unosa vlakana sa snižavanjem krvnog tlaka.
Nađite zamjenu za morsku sol
Ako je vašoj hrani potreban barem trag soli da potakne okus,
probajte pahuljice kelpa, predlaže klinička nutricionistica Sara
Kahn.
– Kelp je vrsta morske alge koja je sušena i granulirana i može
se koristiti umjesto soli u kuhanju kako bi se dao slatki ukus –
objasnila je.
Obiluje jodom i nudi druge esencijalne nutrijente kao što su
magnezij, kalcij i željezo. Drugi alternativni začin je
gomasio ili sezamova sol. Može se koristiti kao začin za
salate, juhe, tjesteninu, ribu, piletinu i još mnogo toga.
– Napravljen od mješavine prženih sjemenki sezama i male
količine morske soli, ima manje natrija od kuhinjske soli i nudi
kalcij, kalij i željezo – dodala je nutricionistica.