Stručnjakinja je objasnila da u polupraznu bocu vina nikako ne biste trebali stavljati pluteni čep natrag...
Kad otvorite bocu vina, uvijek postoji iskušenje da je popijete
do kraja, jer nema jamstva da će i nakon nekoliko dana imati
dobar okus. Obično biste mogli pomisliti da je dobro vratiti
pluteni čep natrag, u nadi da će trajati između tri do pet dana.
Međutim, stručnjakinja za vino, Warner Boin iz SAD-a, tvrdi
da to ne biste trebali napraviti, te je podijelila trik kojim
ćete osigurati da vino bude dulje svježe,
piše Mirror.
– Znam da zvuči ludo, ali ako vam se ikada dogodi da vam ostane
vina, nemojte vraćati pluteni čep natrag u bocu. Ja imam puno
bolji savjet koji će vam promijeniti život – rekla je u
videu kojeg je podijelila na svom TikTok profilu.
Obožavateljica vina potom je nastavila objašnjavati da ako
vratite čep natrag na bocu, on će i dalje dopuštati kisiku
da uđe u bocu.
– Ako vratite čep na bocu vina koja je napola prazna, vidjet
ćete da polovica još uvijek ima kisik u sebi i čepovi su
porozni. Ovo će i dalje omogućiti kisiku da uđe u vaše vino. To
baš i nije dobro. Ono što želite učiniti je smanjiti
količinu kisika i omjer vina – objasnila je.
Warner preporučuje korištenje staklenke ili bilo koje druge
vrste hermetičke posude koja je slične veličine
količini vina koja vam je preostala, te provjerite je li dobro
zatvorena. Pokazujući malu staklenku s crnim vinom, Warner
je dodala da ovdje ima puno manje kisika nego u ostatku boce.
– Obećavam vam da ovo funkcionira. Vaše će vino i dalje
imati svjež okus čak i nekoliko dana nakon što ga otvorite, dok
dan nakon što otvorim bocu vina i vratim čep, mogu uočiti razliku
– dodala je.
U zasebnom komentaru, Warner je rekla da možete učiniti da
vaše vino traje “tjedan dana, a možda i više” s ovom metodom.