DOBRO JE ZNATI

Možete li podgrijati povrće? Nije najpametnije, ali ovako ćete to učiniti najsigurnije

Povrće se može pripremati na mnogo načina, primjerice kuhati, pržiti, peći na roštilju i tako dalje. No podgrijavanje povrća je drugi par rukava i s tim treba biti oprezan...

Bez obzira na to kuhate li ga, pržite ili pečete u
pećnici ili na roštilju, podgrijavanje termički obrađenog
povrća u pravilu treba izbjegavati. Ako ga i odlučite malo
ugrijati, nemojte pretjerati jer zagrijavanje povrća poput
špinata, mrkve, repe ili celera može nitrate iz njih pretvoriti u
potencijalno opasne toksine.

Postoji ipak, piše The
Sun
, nekoliko načina da to izbjegnete
s pečenim povrćem i povrćem skuhanom na pari.

Zagrijavanje pečenog povrća

Najbolji način za njegovo zagrijavanje je korištenje pećnice
ili ponovno zagrijavanje na tavi. Ako koristite pećnicu, povrće
složite na pleh prekriven papirom za pečenje i raširite
komade da zadrže začine i svoje sokove.

Povrće zatim prelijte s malo maslinovog ulja da bude vlažno
i grijte četiri do pet minuta na temperaturi od 230°C.

Zagrijavanje prženog povrća

Ako za podgrijavanje povrća koristite štednjak, postupak je
sličan.

Povrće stavite u tavu s neprianjajućim dnom i zagrijte na malo
maslinovog ulja na srednje jakoj vatri kako ga ulje ne bi opeklo.
Za bolji mu okus možete dodati i malo maslaca, a
kad počne ‘cvrčati’, maknite ga s vatre i poslužite.

Povrće kuhano na pari

Povrće kuhano na pari je,  za razliku od pečenog, najbolje
podgrijati u mikrovalnoj pećnici; samo pazite da temperatura
ne bude veća od 75°C.

Zamotajte skuhano povrće u foliju da zadrži hranjive tvari
i sokove, a kako se brzo zagrije bolje je ne koristiti
pećnicu. Foliju s povrćem stavite u mikrovalnu, na dvije do tri
minute, pa izvadite iz folije i poslužite.

Ako za zagrijavanje kuhanog povrća ipak želite
koristiti štednjak također mu dodajte malo maslinovog ulja,
te malo soli i papra i promiješajte ga dok se grije na
srednje jakoj vatri. Uz to, važno ga je s vremena na
vrijeme protresti da se ne zalijepi za tavu ili lonac.

Koliko se puta povrće može grijati?

Podgrijavanje povrća je bolje potpuno izbjegavati, a ako ga već
grijete nemojte to raditi više od jednog puta. Povrće koje je
ostalo nakon obroka u hladnjaku možete držati do tri dana, nakon
čega počinje pljesniviti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije