Liječnici, nutricionisti i zdravstveni stručnjaci otkrili su 12 najzdravijih voćaka koje bi svi trebali jesti.
Voće se često smatra zdravim međuobrokom. I to s dobrim razlogom.
Toliko vrsta voća nudi niz potpuno prirodnih vitamina, minerala,
vlakana i antioksidansa, tako da možete imati koristi od
nutritivnog sadržaja voća, ali i uživati u njihovom sočnom i
slatkom okusu. Ali, jeste li se ikada zapitali koje je voće
najzdravije? Liječnici, nutricionisti i zdravstveni stručnjaci
otkrili su 12 najzdravijih voćaka koje bi svi trebali jesti,
prenosi Real
Simple.
Avokado
“Popularnost avokada i dalje raste i nalazi se u svemu, od
smoothieja do liofiliziranih grickalica s avokadom. Volim ih
preporučiti za zdravlje srca, jer konzumacija hrane bogate
kalijem, poput avokada, može pomoći u smanjenju učinaka natrija”,
rekla je Amy Gorin, vlasnica tvrtke Plant Based with Amy. Avokado
se, naravno, može rezati, mazati ili drobiti na tost, ali također
je izvrstan dodatak kremastim smoothiejima, preljevima za salate
i još mnogo toga. “Uz to što je ukusan, avokado je prepun zdravih
masnoća, vlakana i antioksidansa. Istraživanje je pokazalo da
avokado može pomoći u održavanju zdravog srca i imunološkog
sustava”, dodaje Mackenzie Burgess, razvijač recepata u Cheerful
Choices.
Borovnice
Borovnice je lako grickati, a tako ih je zdravo jesti. “Jedna
šalica borovnica sadrži četiri grama korisnih vlakana, uz
esencijalne hranjive tvari poput vitamina C, vitamina K i
mangana, kao i antocijanine koji su vrsta fitonutrijenata.
Postoje i prilično uzbudljiva istraživanja s borovnicama.
Zapravo, nova studija objavljena u Food & Function otkrila je
da uživanje u ekvivalentu jedne šalice svježih borovnica dnevno
može poboljšati funkciju endotela. To pomaže da naše krvne žile
rade glatko i stoga je važno za cjelokupno zdravlje srca”, tvrdi
Burgess.
Jabuke
Ne podcjenjujte skromnu jabuku! “Jabuke su bogate vlaknima i
korisnim polifenolima, za koje istraživanja pokazuju da mogu
pomoći u snižavanju kolesterola te podržavaju zdravo srce.
Također, jabuke imaju hranjive tvari koje podupiru mozak kao što
su omega-3 (DHA i EPA) i kolin”, rekao je Burgess.
Maline
Dr. Breanna Guan, neuropatska liječnica, maline naziva najboljim
voćem za zdravlje kože i hormona. “Pune vitamina C, ove bobice
mogu podržati proizvodnju kolagena i zaštititi kožu od starenja
gašenjem slobodnih radikala i zaustavljanjem oksidativnog stresa
i oštećenja. Elegična kiselina je glavni polifenol u malinama,
koji pomaže u smanjenju negativnih učinaka toksičnih estrogena,
koji se povezuju s karcinomima povezanim s estrogenom”, dodaje.
Banane
Ako ste aktivna osoba, Guan preporučuje banane: “Banane su voće s
visokim glikemijskim indeksom. One imaju visok udio
ugljikohidrata te pružaju brz izvor energije. Također su bogate
kalijem, koji je koristan za zdravlje srca i alkalnost”. Njihovo
prirodno savršeno pakiranje čini ih lakima za jelo u pokretu,
kako za djecu tako i za sportaše. A, za roditelje koji uvijek
žele zdrav međuobrok pri ruci, banane su savršeno rješenje.
Limuni
“Limun je izvrstan izbor za jačanje zdravlja i imuniteta.
Započnite dan s limunadom bogatom vitaminom C koja neće utjecati
na vaš šećer u krvi. Poznat kao voće koje čisti, limun smanjuje
upalu i pruža mnoge prednosti, uključujući poticanje probave.
Pomiješajte sok od limuna s toplom vodom i đumbirom kako biste
spriječili sezonske bolesti”, kaže Guan. Limun je također
izvrstan dodatak receptima s plodovima mora, salatama,
tjesteninama i još mnogo toga. Iskoristite njihovu koricu i sok
kako biste maksimalno iskoristili svaki limun.
Lubenice
“Slatke i hidratantne, lubenice su pune elektrolita. Također,
postoji toliko mnogo načina da uživate u ovom voću. Možete
zamrznuti narezanu lubenicu i izmiksati je za osvježavajući
smoothie ili narezati lubenicu kako bi je ponijeli sa sobom gdje
god idete. Lubenica je puna vitamina, karotenoida i likopena,
izvrsna je za zdravlje očiju, srca i prevenciju raka”, rekla je
Guan. Uz toliko različitih načina konzumacije lubenice, ovo
lijepo i sočno voće neće vam dosaditi.
Datulje
Postoji razlog zašto su datulje spremne biti sljedeća superhrana!
One su tipičan dio mediteranske prehrane. Bogate vlaknima, samo
nekoliko datulja, koje se obično poslužuju sušene, mogu vam
pomoći da se duže osjećate siti, što ih čini odličnim međuobrokom
koji također sadrži kalij, kalcij, magnezij, selen i ostale
minerale.
Jagode
“Jagode su izvrstan izvor vitamina C, osiguravaju i mnoge druge
vitamine i minerale, pa čak mogu pomoći u regulaciji šećera u
krvi. Imaju puno vode i malo ugljikohidrata. Daju tako veliki
nutritivni poticaj uz vrlo malo kalorija”, kaže nutricionistkinja
Kacie Barnes. U jagodama možete uživati i u smoothiejima ili
salatama. Možete ih i smrznuti te u njima uživati cijele godine.
Trešnje
“Trešnje su jedno od najzdravijih voća. One su prepune
antioksidansa i protuupalnih spojeva. Dobar su izvor vlakana,
kalija i vitamina C, a sadrže i druge vitamine i minerale!”, kaže
Barnes. Trešnje također mogu pomoći kod upale, jer se smatraju
protuupalnom hranom.
Ananas
Ovo tropsko voće nije uvijek najlakše narezati, ali zreli ananas
je tako ukusan i sadrži mnoštvo zdravstvenih prednosti. S visokim
udjelom vitamina C i mangana, ananas također sadrži vitamin B6,
bakar, tiamin, folnu kiselinu i kalij, a ima malo masti. Iako
sadrže prirodne šećere, kriške ananasa odlična su opcija za
sladokusce umjesto (ili kao dodatak) deserta. Ananas se također
može kuhati i poslužiti uz piletinu na žaru, a iako je
kontroverzan dodatak pizzi, zdrav je.
Kupine
Kupine su još jedna super zdrava bobica koju biste trebali jesti
redovito. Imaju visoku razinu antocijana, antioksidansa, plus
tone vitamina C, vitamina K, mangana i vlakana. Lako ih je jesti
i mogu se uključiti u mnoge recepte. Salata od kupina i bifteka
može biti brzi obrok tijekom tjedna i dodati malo promijene vašoj
rutini večere.