U usporedbi s vrećicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška kruha obično je slanija i glavni je izvor soli u prosječnoj prehrani.
Jutros ste pojeli krišku kruha za doručak? Onda ste unijeli više
soli u svoj organizam nego da ste pojeli cijelu vrećicu čipsa. U
usporedbi s vrećicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška kruha
obično je slanija i glavni je izvor soli u prosječnoj prehrani.
Istraživači iz grupe Action on Salt sa Sveučilišta Queen Mary u
Londonu procijenili su 242 narezana kruha pronađena u britanskim
supermarketima. Tri četvrtine njih imalo je jednako ili više soli
od paketa čipsa od 25 grama, prenosi
Metro.
Pokretači kampanje iz akcijske skupine žele da vlada uvede
obvezne ciljeve smanjenja unosa soli – sustav koji već postoji u
drugim zemljama. Nadaju se da će ovo smanjiti broj smrtnih
slučajeva u javnosti od moždanog udara i srčanih bolesti. Graham
MacGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Sveučilištu
Queen Mary i predsjedavajući u Action on Salt, rekao je:
‘Smanjenje soli je najisplativija mjera za snižavanje krvnog
tlaka i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara
i srčanih bolesti’.
Iako je većina kruhova ispitanih u istraživanju pala ispod
maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100
g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosječnog
sadržaja soli u kruhu za 6% uklonilo bi 926 tona soli iz prehrane
Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu s 40 paketa
čipsa.
Glasnogovornik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb rekao je:
‘Hrana s visokim udjelom soli može uzrokovati visoki krvni tlak
koji je povezan s moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo
poduzeli mjere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udjelom
soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš
dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom
soli u kruhu smanjenom za 25 posto od ranih 2000-ih. Ali,
potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme
odgovornost i nastavi smanjivati količinu soli u svojim
proizvodima kako bi razine bile što je moguće niže’.