Najčešći su zdravstveni problemi povezani s kronično visokim unosom natrija visoki krvni tlak ili hipertenzija, no postoje i mnogi drugi jednako opasni...
Osim što pomaže u isticanju okusa hrane, sol joj poboljšava
teksturu i služi kao konzervans, a sadrži 60% klorida i 40%
natrija kojeg tijelo u malim količinama treba za sve, od
probave hrane do kontrakcije mišića i treptanja očiju,
no problem je u tome što danas unos natrija kod mnogih
daleko premašuje ono što tijelu zaista treba.
Naime, naša tijela svaki dan trebaju samo 500 miligrama ili
četvrtinu čajne žličice soli kako bi pomogao u
kontrakciji mišića, održavanju zdravih živčanih impulsa i
održavanju ravnoteže tekućine. Svejedno, većina ljudi u prosjeku
pojede oko 3400 miligrama natrija svaki dan, dok je
preporučeni maksimum 2300 miligrama ili
jedna žličica dnevno, a idealno bi prema American
Heart Association bilo 1500 miligrama dnevno.
Evo što se točno događa kad pojedete previše soli u kratkom
roku i kad stalno pretjerujete.
Može oštetiti krvne žile i srce
Najčešći zdravstveni problemi povezani s kronično visokim unosom
natrija su visoki krvni tlak ili hipertenzija. Nakon što se
konzumira i kada uđe u krvotok, natrij je spužva za vodu. Kada
više vode uđe u krv, volumen tekućine se povećava i pritisak na
stijenke krvnih žila raste. Hipertenzija se smatra tihim
ubojicom, jer ima vrlo malo znakova ili simptoma koje možemo
vidjeti ili osjetiti, pa se savjeti liječnika za rješavanje
povišenog tlaka često ignoriraju.
Hipertenzija je i broj jedan čimbenik rizika za razvoj
kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u
časopisu Hypertension, a procjenjuje se da je visoki krvni tlak
odgovoran za 54% svih moždanih udara i 47% svih koronarnih
bolesti srca. Povišeni krvni tlak također je faktor rizika za
zatajenje srca, fibrilaciju atrija i bolesti srčanih zalistaka.
Mogli biste postati napuhnuti i podbuhli
Dodavanje previše soli hrani ili pretjerivanje s omiljenim slanim
grickalicama često će učiniti da se osjećate napuhano u
sljedećih nekoliko sati. Želudac se može činiti proširenim,
a mnoge osobe osjetljive na sol osjećaju i natečenost lica, ruku
i stopala. Ovo je klasičan znak promjene tekućine do
koje dolazi zbog prekomjernog unosa natrija za koji tijelu
treba vremena da ga izluči.
Može dovesti do povećanja tjelesne težine ili više masnog tkiva
Previše soli vas također vas zbog zadržavanja vode čini
težima na vagi, a postoji sve više dokaza da je visok unos
soli povezan s debljanjem i većom tjelesnom masnoćom.
Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension također
je otkrilo da postoji izravna veza između prehrane s visokim
udjelom natrija i prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, bez
obzira na unesene kalorije i kvalitetu tih kalorija. Studija je
pokazala da među odraslima povećanje unosa natrija od 1000 mg/dan
povećava rizik od pretilosti za 26 posto. Što je još gore, visok
unos soli povezan je s višim BMI-jem, opsegom struka i tjelesnom
masnoćom. Iako mehanizam još nije shvaćen, istraživači
kažu da sol može negativno utjecati na metabolizam masti.
Može pogoršati migrene
Prve studije koje povezuju vezu između natrija i tekućine s
migrenama datiraju još iz 1940-ih, a jedna studija iz 2021.
napravljena na 262 odrasle osobe i objavljena
u British Journal of Nutrition izvijestila je da su
nakon kontrole drugih potencijalnih okidača migrene, osobe s
najvišom razinom natrija (mjerene u urinu) imale dulje glavobolje
u usporedbi s onima s nižim unosom natrija. Iako su potrebna
dodatna istraživanja za utvrđivanje uzročno-posljedične veze,
nema razloga zašto ne biste pokušali zadržati natrij na
preporučenoj razini, piše portal Eat
This.