Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu i tijelu
pruža priliku da prekine noćni post, a mozak dobiva svoj prvi
izvor energije za dan koji je pred nama. No dok nam neke
namirnice poboljšavaju fokus, koncentraciju i energiju, postoje i
one koje tome ne pridonose već štoviše, pridonose razvoju veće
količine stresa, kaže psihijatrica i nutricionistica Uma Naidoo
te dodaje da je ovo šest najgorih namirnica koje možete pojesti
za doručak.
1. Voćni smoothie koji je zapravo ‘prerušeni’
milkshake
Iako se smoothie često preporučuje kao jednostavan način za unos
veće količine proteina, voća i povrća, mnogi su smoothieji
zapravo prerušeni slatki milkshakeovi. Konkretno, smoothieji
napravljeni samo od voća, npr. banane ili manga s visokim
glikemijskim indeksom, i jogurti s okusom voća sadrže veliku
količinu šećera i nisu najzdraviji izbor. Bez masti ili proteina
koji bi smanjili učinke na povećanje šećera u krvi, takvi napitci
mogu prouzročiti trenutačni skok energije s posljedičnim padom
samo nekoliko sati kasnije, što rezultira umorom, tjeskobom i
razdražljivošću.
2. Kave s raznim dodacima
Za mnoge je ispijanje dobre šalice kave omiljeni način za početak
dana, no kava se može poslužiti na više načina – šalica crne
kave, cappuccino s bademovim mlijekom ili kao slatka poslastica.
Poznato je da kave mogu biti pune umjetnih aroma, rafiniranih
šećera i mliječnih proizvoda i kao takve povećavaju upalu u
tijelu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima
psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom.
3. Žitarice
Samo nekoliko namirnica za doručak možete pripremiti tako brzo
kao žitarice kojima treba samo dodati mlijeko, no vrsta žitarica
koju odaberete ima važne implikacije na kognitivnu funkciju
tijekom ostatka dana. Kada je riječ o žitaricama, dobar je izbor
onih cjelovitih s orašastim plodovima, zdravim masnoćama i tonama
vlakana za hranjenje crijeva. Često, međutim, žitarice kupljene u
trgovini nude malo ovih hranjivih tvari i time propuštate priliku
da prvo u danu unesete hranjive tvari koje jačaju mozak.
Pokušajte sami napraviti domaću granolu ili mješavinu žitarica
kako biste kontrolirali šećer i povećali unos hranjivih tvari.
4. Burrito
Burrito za doručak može se napraviti od zdravih sastojaka, no
tortilja sadrži nepotrebne jednostavne ugljikohidrate i
rafinirani škrob. Da bi burrito bio zdraviji, preskočite tortilju
i jedite domaća jaja, organski tofu, svježe povrće, crni grah i
malo ljute salse.
5. Voćni jogurti
Voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća,
poželjno je konzumirati zbog vlakana i polifenola, kao i grčki
jogurt od punomasnog mlijeka ili alternativni koji nije mliječni
proizvod a podržava crijevni mikrobiom.
Međutim, jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor
šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je
provjeriti oznake hranjivih vrijednosti jer 4 grama šećera jedna
je čajna žličica pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 žličica
šećera u svom navodno zdravom jogurtu za doručak. Uvijek je bolje
jutro početi s običnim, nezaslađenim jogurtom, dodati nasjeckano
voće po izboru i posipati ga cimetom te dodati meda.
6. Kombinacija krafne i kave
Iako je lako doći do njih, ponijeti ih i vrlo su dostupne, krafne
i kava ne pružaju prikladan temelj za koncentraciju i
raspoloženje tijekom dana. Krafne su bogate rafiniranim
ugljikohidratima i prže se u ulju, što može kratkoročno izazvati
pomutnju u mozgu, a dugoročno lošije pamćenje.
Kvaliteta doručka neraskidivo je povezana s kvalitetom kognitivne
funkcije tijekom cijelog dana. Iako je popularan izbor ovog
obroka lako dostupan, namirnice poput ovih gore nisko su na
popisu hrane zdrave za mozak, piše portal
Mind Body Green.