TREBA JU JESTI UMJERENO

Slastica kojoj mnogi ne mogu odoljeti: Evo što se dogodi ako jedete čokoladu svaki dan!

Ako uživate u čokoladi bilo koje vrste, najvažnija je konzumacija iste u ukupnom dobro uravnoteženom načinu prehrane...

Ako ste ljubitelj čokolade, možda ćete se osjećati zbunjeno oko
toga je li njezino jedenje korisno ili štetno za vaše
zdravlje. Kao što znate, čokolada ima različite oblike: bijela
čokolada, mliječna čokolada i tamna čokolada—sve imaju drugačiji
sastav sastojaka i, kao rezultat toga, njihovi nutritivni profili
nisu isti. Velik dio istraživanja proveden je na mliječnoj
čokoladi i tamnoj čokoladi jer one sadrže krute tvari kakaovca,
dijelove biljke kakaovca. Nakon što se te krutine ispeku, poznate
su kao kakao.

Mnoge od navodnih zdravstvenih dobrobiti čokolade povezane su s
sastojcima krutih tvari kakaovca. Možda će vas iznenaditi, ali
bijela čokolada zapravo ne sadrži krute tvari kakaovca; sadrži
samo kakao maslac. Bilo koja vrsta čokolade može se uklopiti u
sveukupni dobro zaokruženi obrazac prehrane, ali postoje li
određene zdravstvene dobrobiti redovitog konzumiranja čokolade?
Evo što kažu najnovija istraživanja o zdravstvenim učincima
redovite konzumacije čokolade, piše Eating Well.

Moglo bi poboljšati zdravlje vašeg srca: Tamna i mliječna
čokolada sadrže čvrste tvari kakaovca, dijelove biljke kakaovca,
iako u različitim količinama. Kakao sadrži
flavonoide—antioksidanse koji se nalaze u određenim namirnicama
kao što su čaj, bobičasto voće, lisnato povrće i vino. Flavonoidi
imaju različite zdravstvene prednosti, uključujući poboljšano
zdravlje srca. Budući da tamna čokolada ima veći volumenski
postotak suhe tvari kakaovca, bogatija je i flavonoidima.
Recenzija iz 2018. u časopisu Reviews in Cardiovascular
Medicine pokazala je obećanje u poboljšanju lipidnih ploča i
krvnog tlaka pri konzumiranju umjerenih količina tamne čokolade
svakih jedan do dva dana. Međutim, ova i druge studije dale su
mješovite rezultate i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se
potvrdile ove potencijalne zdravstvene koristi. Na primjer,
randomizirano kontrolno ispitivanje iz 2017. u Journal of
the American Heart Association pokazalo je da konzumacija
badema s tamnom čokoladom ili kakaom poboljšava profile lipida.
Međutim, konzumacija tamne čokolade i kakaa bez badema nije
poboljšala profile lipida. 

Može vam povećati razinu željeza: Prema studiji iz 2021. u
časopisu Journal of Nutrition, anemija uzrokovana
nedostatkom željeza je u porastu. Može dovesti do simptoma
uključujući umor, slabost i lomljive nokte. No, za ljubitelje
čokolade imamo dobre vijesti! Tamna čokolada je dobar izvor
željeza jer jedna porcija od 50 grama sadrži 6 miligrama željeza.
Dakle, žene u dobi od 19 do 50 godina trebale bi unijeti 18
miligrama željeza dnevno, a odrasli muškarci 8 miligrama dnevno,
prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Diana Mesa, vlasnica En
La Mesa Nutritiona, kaže: “Tamna čokolada može biti ukusan način
za povećanje unosa željeza, posebno za osobe s rizikom od razvoja
anemije uzrokovane nedostatkom željeza, kao što su osobe koje
rađaju i imaju jaku menstruaciju, starije osobe, ali
i odrasli i djeca, kojima su potrebne veće količine željeza.
Za bolju apsorpciju tamna čokolada može se kombinirati s
namirnicama bogatim vitaminom C, poput bobičastog voća, za slatki
i nutritivno bogat međuobrok.” Nažalost, mliječna čokolada sadrži
samo oko 1 miligram željeza u 50 grama. Dakle, ako vam je razina
željeza niska, tamna čokolada bi bila najbolja opcija.

Može poboljšati vaše kognitivne funkcije: U
jednom kontrolnom ispitivanju hranjivih tvari iz 2019.,
dnevni unos tamne čokolade tijekom 30 dana poboljšao je
kognitivno funkcioniranje sudionika. Istraživači to pripisuju
metilksantinima u tamnoj čokoladi, koji uključuju teobromin i
kofein. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se
potvrdili ovi nalazi i dodatno razumjeli mehanizmi koji su doveli
do kognitivnih poboljšanja.

Može povećati rizik od visokog kolesterola: Iako postoje
neke potencijalne zdravstvene dobrobiti jedenja čokolade, postoje
i neke moguće negativne posljedice. Bijela čokolada i mliječna
čokolada imaju visok udio zasićenih masti i dodanih šećera. Prema
Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prekomjerna
konzumacija zasićenih masti i dodanih šećera povezana je s
visokim kolesterolom i većim rizikom od kardiovaskularnih
bolesti. Jedna pločica mliječne čokolade sadrži oko 22 grama
dodanih šećera i 8 grama zasićenih masti, dok jedna pločica
bijele čokolade sadrži 25 grama dodanih šećera i 16,5 grama
zasićenih masti.

Mogla bi premašiti sigurnu potrošnju teških metala: Iako
tamna čokolada može imati pozitivne učinke na vaše zdravlje,
studija Consumer Reports iz 2022. pokazala je da bi svakodnevna
konzumacija tamne čokolade mogla biti štetna za odrasle, djecu i
trudnice. Testirali su 28 popularnih marki tamne čokolade i
otkrili da 23 sadrže razine olova i kadmija koje bi mogle biti
opasne za svakodnevnu konzumaciju. Konzumacija ovih teških metala
može dovesti do problema u razvoju, supresije imunološkog
sustava, hipertenzije i oštećenja bubrega kod odraslih i djece.
Kako biste smanjili rizik od konzumiranja prekomjerne količine
olova i kadmija kroz tamnu čokoladu, svakako istražite koji su
proizvodi rizičniji od ostalih, jedite tamnu čokoladu samo
povremeno i izbjegavajte hranjenje djece tamnom čokoladom. 

Zaključak: Istraživanja pokazuju da tamna čokolada ima
potencijalne dobrobiti za zdravlje srca, kognitivne funkcije i
nedostatak željeza, budući da je to vrsta čokolade najbogatija
flavonoidima, metilksantinima, magnezijem i željezom. Međutim,
potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjeli
zdravstveni dobrobiti čokolade i mehanizmi koji dovode do
različitih zdravstvenih ishoda. Uz to, jedna hrana općenito neće
utjecati na vaše zdravlje (osim ako nemate alergiju ili jaku
osjetljivost). Mesa kaže: “Dopustiti sebi da uživate u hrani koju
volite bez ograničenja vodi do zdravijeg odnosa s hranom.
Ograničavanje čokolade kada je želite samo će vas dovesti do toga
da ćete ju poželjeti još više, što može dovesti do
prejedanja, izazivajući osjećaje krivnje i srama. Taj ciklus
je štetniji za zdravlje nego da si dopustite taj komad
čokolade.” Ako uživate u čokoladi bilo koje vrste, najvažnija je
konzumacija iste u ukupnom dobro uravnoteženom načinu
prehrane. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije