Nema goreg od bacanja hrane, no zato vam donosimo nekoliko savjeta što možete učiniti s ostacima hrane
Dosadilo vam je bacati hranu i novac? Jednostavni
recepti od ostataka i bolje metode skladištenja mogu vam pomoći
da izbjegnete frustraciju potaknutu bacanjem hrane. Neke
namirnice jednostavno ne mogu trajati dugo, ali neke možete
spasiti. Umjesto da bacite namirnice pogledajte kako ih možete
održati duže na životu.
Jabuke: Ako jabuke u zdjeli s voćem počnu izgledati naborano,
nemojte ih još bacati. Ogulite ih, izrežite ih i nasjeckajte da
napravite umak od jabuka ekspres loncu. Samo dodajte malo
cimeta, limunovog soka i zaslađivača po ukusu. Sve to kuhajte na
visokom tlaku u vodi oko 8 minuta. Ohladite i izmiksajte. Ili
napravite malo maslaca od jabuke na štednjaku s nasjeckanom
jabukom, javorovim sirupom, limunovim sokom, soli i začinima
poput mljevenog klinčića i cimeta. Kuhajte dva sata na laganoj
vatri uz često miješanje. Ohladite i izmiksajte.
Kruh: Prije nego što bacite ustajali kruh ili njime nahranite
ptice, prvo razmislite o dvije važne stvari. Stari kruh savršen
je za domaće krutone koje možete dodati u juhe i salate. A ptičji
probavni sustav nije izgrađen za preradu pečenih proizvoda, pa je
najbolje da kruh držite na vlastitom tanjuru. Za krutone
pomiješajte svoje nasjeckane kockice starog kruha s malo ekstra
djevičanskog maslinovog ulja i začina po izboru poput
soli, češnjaka i origana. Raširite na lim za pečenje i pecite oko
20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Krutone dok se
peku povremeno okrećite.
Celer: Postoje praktične, pa čak i zabavne ideje za korištenje
ostataka celera prije nego što se ono veliko pakiranje u ladici u
hladnjaku pokvari. Narežite celer na štapiće i napravite umake po
želji. Iznesite ih na pladnju s raznim umacima poput maslaca od
orašastih plodova ili sjemenki, humusa, salse. (Ne zaboravite
maslac od jabuke koji ste upravo napravili od ostataka voća.) Ili
nasjeckajte i zamrznite celer kako biste ga kasnije upotrijebili
za juhe i pirjana jela.
Kokosovo mlijeko: Ako uživate u pripremanju azijske kuhinje kod
kuće, možda će vam ostati kokosovo mlijeko. Srećom, to je
izvrstan sastojak koji treba imati pri ruci. Kokosovo mlijeko
može se koristiti u mnogim jelima za poboljšanje kremastosti i
okusa. Dodajte malo kokosovog mlijeka i curryja u prahu u gusti
umak od cvjetače koji možete poslužiti uz pečenu piletinu.
Koristite kokosovo mlijeko u kavi ili čaju. Ili započnite dan s
pahuljastim palačinkama od kokosovog mlijeka. Mnogi ljudi na keto
dijeti koriste kokosovo mlijeko u raznim receptima, poput moqueca
(brazilskog ribljeg paprikaša) s bakalarom i paprikom.
Vrhnje za kuhanje: Kao i kod kokosovog mlijeka, vrhnje za
kuhanje je fini dodatak slatkim i slanim jelima ili
pićima. Koristite ga umjesto mlijeka u pripremi kolača i drugih
slastica. Vrhnje za kuhanje je ukusno i u smoothiejima,
shakeovima, a možete ga preliti i preko vruće zdjele zobenih
pahuljica s vašim omiljenim dodacima. Podignite okus i teksturu
kajgane za korak ili dva uz malo vrhnja za kuhanje. Dodajte ga u
šalice vrućeg kakaa s prirodnom aromom paprene metvice za posebnu
poslasticu tijekom zime. Ili napravite bijeli ruski koktel
s vrhnjem za kuhanje, votkom, ledom i likerom od kave.
Riža: Imate ostatka riže? Varijacije pudinga od riže koje biste
mogli napraviti djeluju beskrajno i ukusno ako ste ljubitelj ove
poslastice. Ostatke riže čuvajte u hladnjaku, ali samo dan-dva.
Napravite osnovni recept za puding od riže i kada ste gotovi
dodajte suho voće ili slatke dodatke, kakaa ili komadića
čokolade. Glavni sastojci jednostavnog pudinga od riže su riža,
mlijeko, sol, šećer i vanilija. Da, u većini recepata za puding
od riže možete koristiti ostatke kokosovog mlijeka ili vrhnja za
kuhanje umjesto mlijeka.
Pečena piletina: Smatrajte da ste sretnici ako vam je ostalo
pečene piletine i uživajte u brojnim jelima koja s njom možete
napraviti. Što kažete na složenac od piletine i brokule ili
burrito? Ostaci piletine savršeni su za lagane večere. Možete ju
dodati u lazanje ili druga jela od tjestenine. Ostatak
piletine također je ukusan u slanim pitama, na pizzi i kao
jednostavan zdrav zalogaj uz svježe povrće poput ostataka celera
koji još niste pojeli.
Pelat: Osim ako niste kupili pastu od rajčice u tubi koja se može
ponovno zatvoriti, vjerojatno nakon što ste pripremili
obrok na pultu stoji napola iskorištena otvorena limenka
pelata. Preostali pelat dodajte u kalupe za led ili
silikonske kalupe za slatkiše i zamrznite. Nakon što se zamrzne,
kockice pelata premjestite u vrećice ili posude za zamrzavanje
kako biste ih mogli kasnije iskoristiti. Ove kocke smrznutog
pelata zgodne su za pripremu variva i umaka za tjesteninu, ,
piše Healthiguide.