Jeste li znali?

KAJGANA Nemojte ih ovako raditi: Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja

Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoje neke metode koje su manje zdrave od drugih

Jaja su fantastičan izvor mnogih esencijalnih nutrijenata.
Bjelanjci su nevjerojatan izvor proteina, a žumanjci su izvor
vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen,
kolin i lutein/zeaksantin, a oba promiču zdravlje
očiju, tvrdi registrirana dijetetičarka Lindsay
Wengler iz Olive Branch Nutrition-a. Wengler također
primjećuje da su jaja možda bila loše ocijenjena zbog razine
kolesterola u prošlosti, ali da sada znamo da “njihovo jedenje ne
podiže kolesterol kao što se prije mislilo”,
piše Yahoo.

No, ako želite izvući najviše koristi od jaja, savjetujemo vam da
razmislite o odabranoj metodi pripreme prije nego što krenete s
njom. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoje neke
metode koje su manje zdrave od drugih.
Registrirani dijetetičari otkrili su koji je apsolutno
najnezdraviji način pripreme jaja, a oni se slažu da je to
prženje u previše ulja na jakoj vatri.

Zašto je najnezdraviji način kuhanja jaja prženje na visokoj
temperaturi? Iako je prženje jaja jedna od najpopularnijih
metoda pripreme jaja, to nije nužno i najzdravija metoda koju
možete izabrati. To je zato što je ulje bogato kalorijama i
zasićenim mastima, a maslac je također jedan od gorih za
zdravlje. “Ako pržite jaja na maslacu, možete poništiti neke od
prekrasnih zdravstvenih dobrobiti jaja. Jaja su prirodno bogata
proteinima i malo zasićenih masnoća, ali čim dodate maslac u
smjesu, zasićene masnoće u vašem jelu raste. To je nešto što ne
želimo, jer je prekomjerna količina zasićenih masnoća u prehrani
usko povezana sa srčanim bolestima,” kaže Katherine Basbaum,
registrirana dijetetičarka u UVA Health’s Heart and Vascular
Center. “Smjernice o prehrani za Amerikance 2020.-2025.
sugeriraju da unos zasićenih masti bude manji od 10% ukupnih
kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masti u kuhanju jaja dodaje
značajne kalorije jelu, kao i nezdrave masnoće koje se povezuju s
povećan rizik od srčanih bolesti,” dodaje Tara Tomaino, RD,
registrirana dijetetičarka iz New Jerseyja.

Tomaino napominje da nije samo maslac ono čega se morate
čuvati: kokosovo ulje i mast od slanine također su loši
kao i kuhanje jaja u loncu ili quicheu, koji sadrži velike
količine zasićene masti u obliku vrhnja ili sira. Korištenje
svih ovih sastojaka “može umanjiti visok nutritivni profil jaja”,
objašnjava ona. Postoji čak jedan korak nezdraviji od prženja
jaja: prženje jaja na visokoj temperaturi. “Kuhanje na visokim
temperaturama oksidira ulja, a kada se konzumira to može izazvati
upalu u tijelu”, kaže registrirana dijetetičarka Rebecca
Washuta. “Prilikom prženja ili pirjanja jaja važno je
koristiti ulja koja se dime tek na višim
temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se spriječila
oksidacija”, dodaje ona.

Kako umjesto toga pripremiti jaja? “Pripremanje jaja s
minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog
ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se
kuhaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez
potrebe za dodatnom masnoćom”, kaže Tomaino. Osim kako ih kuhate,
bitno je i s čim jedete jaja. “Poslužite jaja s izdašnom porcijom
povrća kako bi dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato
povrće poput kelja, špinata i rikole izvrstan je dodatak jajima,
kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka”, savjetuje
Tomaino.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije