Kao konkretnije priloge možete poslužiti i zapečeni grah, krumpirsku salatu....no vodite računa da se u tom slučaju pojede manje mesa.
Kad je riječ o prilozima i salatama koji pašu majstorijama s
grilla ili roštilja -samo je nebo granica. Bio to samo hrskavi
krumpir pečen na otvorenoj vatri ili u pećnici, mladi luk i
rotkvice ili zelena salata, ne možete pogriješiti. “Kralj” je
ipak dobro pečen komad mesa ili ribe, no u planiranju najvažnije
sporedne stvari najbolji je smjer sezonsko, lokalno, kojemu
svježinu i punu zrelost garantira i to da nije prevalilo tisuće
kilometara do naših domova. U kasno proljeće i u ljeto, kad je
roštiljanje na vrhuncu, uz pečenje se tako može naći i
osvježavajuća salata s kvinojom i sezonskim povrćem, grilanim
tikvicama, paprikama…, začinjena tek maslinovim uljem, soli i
sokom od limuna.
Šparoge ispecite na grillu omotane slaninom. Kukuruz na žaru
tijekom pečenja premazujte maslacem, pa posolite. Caprese salata
jednostavan je i ukusan spoj naizmjenično posloženih tankih
ploškica mozzarelle i rajčice, sa soli, maslinovim uljem i
svježim listovima bosiljka. Kao konkretnije priloge možete
poslužiti i zapečeni grah, krumpirsku salatu….no vodite računa
da se u tom slučaju pojede manje mesa. Donosimo nekoliko odličnih
recepata za priloge i salate uz roštilj.
Pečeni krumpir s feta sirom i bosiljkom: Sastojci: 1 kg
mladog krumpira, 250 g feta sira, 40 ml maslinova ulja, sol, crni
papar, nekoliko listića svježeg
bosiljka. Priprema: Mladi krumpir ogulite, operite,
narežite na kriške i prokuhajte u slanoj vodi 10-ak minuta.
Ocijedite ga, osušite papirnatim ubrusom, prebacite na ploču
roštilja, pokapajte uljem i nastavite peći do željene boje.
Pečeni krumpir začinite mljevenim paprom, pospite kockicama feta
sira, dodajte nekoliko listića svježeg bosiljka i poslužite.
Salata s pečenim ramstekom: Sastojci: 450 g junećeg
ramsteka, 300 g majoneze, 60 g svježeg peršina, 1 jušna žlica
bijelog vinskog octa, 100 g rikule, 100 g mrkve, 100 g žute
paprike, 10 cherry rajčica, 5 rotkvica,sol,
papar. Priprema: Ramstek sobne temperature ispecite na
grill tavi.
Meso, ovisno o tome želite li ga pečenijeg ili sirovijeg, pecite
7-12 minuta. Okrenute ga nekoliko puta tijekom pečenja. Kad je
pečeno, meso odložite sa strane, posolite ga i poparite pa ga
pustite da odleži najmanje 10 minuta na toplom. Svježi peršin
pomiješajte s majonezom, potom dodajte žlicu bijelog vinskog octa
i sve zajedno izblendajte u multipraktiku.
Salatu operite, rajčice prepolovite, rotkvice tanko narežite,
mrkvu naribajte, a papriku narežite na kockice. Povrće
pomiješajte u dubokoj posudi s jednim dijelom pripremljenog
preljeva pa servirajte salatu na tanjur. Preko salate posložite
tanko narezane šnite odležanog ramsteka i po želji dodatno
začinite preljevom.