KAŽU KARDIOLOZI

Znate li koje su namirnice najgore za srce? Ove 3 bismo zaista trebali jesti umjereno

Nijedna pržena hrana nije zdrava za srce jer imaju visok udio zasićenih i trans masti, no od svih je prženih užitaka najgori pomfrit...

Iako se danas restorani (posebno s brzom hranom) često i otvoreno
hvale sa specijalitetima na svinjskoj masti i i s
‘brdom kalorija’, liječnici često napominju da zbog srca takvu
hranu treba izbjegavati uvijek, bez obzira na životnu dob, a
premda nam nijedna namirnica neće izazvati infarkt
i naglo zaustaviti srce, dr. Jeff Etherton
naglašava da možemo uživati baš u svakoj vrsti hrane; dokle god
slijedimo nepisano pravilo koje vrijedi za sve životne
radosti i užitke; ono o umjerenosti. U protivnome, nakon
dugog vremena konzumiranja velikih količina, ove
namirnice najviše mogu ugroziti kardiovaskularno
zdravlje, ističe kardiolog.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer
svaka ima visok udio zasićenih i trans masti, dvije
stvari koje bi trebale činiti maleni postotak naše prehrane.
A od svih se prženih užataka pomfrit ističe kao najgori: 
“Kao da ste uzeli komad čistog ugljikohidrata, a zatim ga
popržili i dobro posolili”, objašnjava Etherton, no
“problem je što nam tijela žude za natrijem i lošim
masnoćama”. Pomrit, savjetuje on, pokušajte
zamijeniti zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su
također ukusne.

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice)

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta
kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i
hrenovke) povećava rizik od zatajenja srca. No, suprotno
uvriježenom mišljenju, Etherton kaže da slanina nije najgora
namirnica u kategoriji; zbog većeg udjela zasićenih masti najgora
je kobasica. “Zato se možda možete osjećati malo bolje ako za
doručak uz jaja ispećete par komada slanine”, kaže liječnik.

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu kolesterola i zasićenih masti,
te tvar koja je nalik aminokiselinama, L-karnitin, a
loša je za zdravlje srca. “Kako biste bili sigurni
ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10
posto prehrane”, rekao je kardiolog za Thrillist,
a dodaje da to, premda mnogi kažu da ne spada u crveno meso,
vrijedi i za svinjetinu koja je također puna zasićenih
masti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije