SAVJET STRUČNJAKA

Uvrstite je u vaš jelovnik: Ova je hrana najbolja za zdravlje mozga i borbu protiv depresije

'Ako hranu za zdravlje mozga učinite dijelom prehrane, izoštrit ćete pamćenje i spriječiti kognitivno propadanje, ali i zadržati depresiju dalje od sebe', kaže dr. Drew Ramsey.

Adekvatna prehrana može pomoći u izgradnji mišića, jačanju
kostiju i zaštiti srca, a važnu ulogu hrana igra i u
mentalnom zdravlju, prenosi Real
Simple
.  “Ako hranu za zdravlje mozga učinite
dijelom prehrane, izoštrit ćete pamćenje i spriječiti
kognitivno propadanje, ali i zadržati depresiju dalje od sebe”,
kaže dr. Drew Ramsey, osnivač klinike Brain Food i autor knjige
Eat to Beat Depression and Anxiety (Jedite da pobijedile
depresiju i anksioznost).

Najbolja hrana za to je, kaže, povrće, a osobito lisnato i voće,
osobito bobičasto, zatim plodovi mora, fermentirana hrana,
orašasti plodovi, začinsko bilje i tamna čokolada. “Ne morate
izbaciti omiljeni čips niti nikad više ne pojesti sladoled, ali
ako si zdrave grickalice učinite dostupnima, vjerojatno ćete ih
više konzumirati.” 

Imajte pri ruci orašaste plodove: ”Oni su idealna
kombinacija proteina, hranjivih tvari poput vitamina E i masti
ugodnih za mozak”, kaže Ramsey, a u jednoj su studiji nedavno
povezani i s boljim rezultatima na kognitivnim testovima. Isto
je, dodaje, i s tamnom čokoladom koja je moćan alat za
očuvanje za mentalnog zdravlja. “U jednoj su maloj studiji
redoviti konzumenti tamne čokolade imali 70 posto manju
vjerojatnost za razvoj depresije”, objasnio je.

Koristite puno maslinovog ulja: Ekstradjevičansko maslinovo
ulje osigurava dva hranjiva sastojka koja su vašem mozgu
potrebna svaki dan: zdrave masnoće i polifenole koji mu daju
papreni okus i obuzdavaju upalu mozga, kaže dr. Ramey: “Otprilike
tri žlice visokokvalitetnog maslinova ulja dnevno mogu kod
ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem poboljšati probleme s
pamćenjem.” Ulje, savjetuje, pretočite u lijepu keramičku ili
zatamnjenu staklenu bocu i držite je na kuhinjskom pultu, dalje
od izravne sunčeve svjetlosti.

Uzgajajte svježe začinsko bilje (makar i na prozorskoj
dasci!): Svježe začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice,
kadulje i bosiljka također pomaže zdravlju mozga jer sadrži
spojeve koji mogu spriječiti oštećenje stanica, spriječiti
bolesti i potaknuti zdravo starenje. “Ono također može učiniti
privlačnijim namirnice koje potiču rad mozga poput povrća i
plodova mora”, kaže Carolyn Williams, dr. sc., suvoditeljica
Happy Eating Podcasta. Uzgoj vlastitog bilja znači da ga možete
ubrati koliko vam je potrebno, a i lijep je i mirisan dodatak
kuhinji. Ako uzgajate samo jednu biljku, dr. Ramsey predlaže
ružmarin koji može pomoći pri poboljšanju pamćenja.
“Nasjeckajte ga i pospite po povrću”, rekao je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije