Većinu vremena migrene prepisujemo je stresu. No, što ako to nije jedini razlog?
Većina nas drhti čak i na dašak simptoma migrene. Uostalom, ne
samo da nas migrena čini bolesnima, ona uzrokuje ekstremnu bol i
tjera nas da živimo u mraku, a može trajati i do 72 sata. Većinu
vremena prepisujemo je stresu. No, što ako to nije jedini razlog?
Prema novom istraživanju Lloyds Pharmacyja, prehrana bi
mogla igrati značajnu ulogu u pojavljivanju migrene,
prenosi Metro.
I, nažalost, možda ćete se morati oprostiti od svoje svakodnevne
dijetalne Cole jer bi umjetni zaslađivači poput aspartama (koji
se nalazi u dijetalnim proizvodima i pićima bez šećera) mogli
biti potencijalni okidač. Istraživanje pokazuje da nevjerojatnih
89% ispitanih ljudi nije bilo svjesno da zaslađivači mogu biti
krivac za njihove iscrpljujuće glavobolje. Dakle, možda se
umjesto njih držite dobre, stare vode.
Ako ste već znali za zaslađivače, onda bi ovaj okidač mogao biti
malo više iznenađujući. Neki od naših omiljenih čipseva kao što
su Doritos i Pringles, kao i kineska hrana i mješavine začina,
također bi nam mogli uzrokovati migrenu.
Neka hrana i pića koja sadrže umjetna sladila:
Kečap
Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna
Preljev za salatu
Grčki jogurt
Granola
Žvakaće gume bez šećera
Coca Cola
Smrznuti deserti
Čaj
Instant kava
Želatina bez šećera
Slatkiši bez šećera
Aromatizirani sirupi od kave
Džemovi i namazi bez šećera
Koje namirnice će spriječiti migrene? Nije potrebno
spominjati da će izbjegavanje teško prerađene hrane uvijek biti
od koristi vašem zdravlju, ali prema Lloyds Pharmacy sljedeća
hrana može pomoći u smanjenju migrene:
Lisnato povrće – kao što je kelj, špinat, kupus, zelena
salata, cikla i raštika – bogato je folatom (vitaminom B9 ili
folnom kiselinom) koji može pomoći u smanjenju vjerojatnosti
migrene.
Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje upalu, a
time i glavobolju. Stoga u svoju košaricu ubacite ribu, laneno
sjeme i chia sjemenke.
Dijeta s niskim udjelom masti i natrija također može biti
korisna kada pokušavate spriječiti migrene. Stoga bi manje slane
hrane i izbjegavanje masnih komada mesa, kobasica, pita, vrhnja,
maslaca, keksa i kolača moglo pomoći.
Dr. Neel Patel, liječnik opće prakse, rekao je: ‘Iako se okidači
za migrene mogu uvelike razlikovati od osobe do osobe, može biti
potrebno nekoliko pokušaja i pogrešaka da se utvrdi koja je hrana
odgovorna, osobito ako niste svjesni hrane i pića koji bi mogli
biti problematični za vas. Preporučujemo vođenje dnevnika
prehrane koji vam može pomoći da prepoznate obrasce i okidače za
migrene. Ako sumnjate da određene namirnice dovode do simptoma,
pokušajte ih neko vrijeme eliminirati iz prehrane kako biste
vidjeli hoće li se poboljšati’.