DOBRO JE ZNATI

Znate li pravilno skladištiti namirnice? Trajat će dulje ako ih – operete octom!

Postoje načini da namirnice potraju i nakon datuma valjanosti...

Produljivanje vijeka trajanja hrane štedi novac
i smanjuje bacanje, a postoje načini da namirnice
potraju i nakon datuma valjanosti. Nick Drewe, stručnjak za
štednju iz WeThrifta, podijelio je savjete s kojima će vam hrana
dulje trajati; a on preporučuje da za dulji vijek neke
namirnice spremate u jednokratne vrećice, a neke čak
operete octom, piše Express.

Začinsko bilje: Kako bi začinsko bilje trajalo dulje, Nick
savjetuje da uklonite sve trake ili plastične
vezice, stavite ga u posudu i operete pod mlazom hladne
vode. Nakon toga ga stavite u čistu kuhinjsku krpu da se osuši,
pa ga zamotajte u vlažni ubrus, a zatim stavite u
plastičnu vrećicu za višekratnu upotrebu ili u nepropusnu
plastičnu kutiju. Tako bi začinsko bilje trebalo duže ostati
svježe i ukusno.

Bobičasto voće: Kako bi bobičasto voće dulje ostalo svježe,
možete ga oprati u octu, savjetuje stručnjak, “ali razrijeđenom s
vodom, što će mu produžiti život do dva tjedna”.

Povrće: Povrće prvo treba očistiti i osušiti, a zatim
staviti u nepropusne posude s malo vode. To omogućuje povrću
poput celera da traje do mjesec dana. Jedna od biljaka najtežih
za njegu je bosiljak, kako kaže Nick, a njegov je savjet da
ga stavite u vazu s vodom, poput cvijeća i zalijevate jednom
tjedno.

Voće: Kako bi jabuke i ostalo voće održali svježima, stručnjak
savjetuje da napravite svoj vlastiti sprej za voće koji će mu
pomoći. Sve što trebate je pomiješati 230 ml octa, 230 ml
vode i pet kapi limunovog soka pa lagano poprskati po voću. 

Zanimljivo je i da pohranjivanje kriške kruha u
staklenku za kekse može pomoći da oni dulje budu svježi i mekani
u sredini. Keksi će izvući vlagu iz kruha, što im omogućuje da
zadrže svoj ukus i teksturu. Također, mnogi ljudi stavljaju
hranu u hladnjak kako bi duže trajala, no neke namirnice
imaju bolji okus kada se ostave u kuhinjskom ormariću. To je
slučaj s na primjer kečapom koji je pun konzervansa pa
mu ne treba hladnjak, a ako ga držite u kuhinjskom ormariću okus
će biti puno bolji. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije