U redu je zalogaj ili dva sirovog krumpira, ali ne preporučuje se jesti više od toga.
Svi smo barem jednom slučajno zagrizli sirovi krumpir i odmah se
zabrinuli što bi se moglo dogoditi. Čuli smo da ne bi smo trebali
jesti sirovi krumpir, ali nismo sigurni je li to istina. Bez
obzira na to kako pripremate krumpir – pire, pečene, kuhane ili
pržene – postoji razlog zašto su uvijek kuhani.
‘Proces kuhanja pomaže u razgradnji škroba na jednostavnije
šećere, što poboljšava okus i čini krumpir lakšim za probavu’,
kaže Danielle Gaffen iz Eat Well Crohn’s Colitis. Je li istina da
ih trebamo izbjegavati jesti sirove? Evo što kažu stručnjaci
za Simply Recipes.
U redu je zalogaj ili dva sirovog krumpira, ali ne preporučuje se
jesti više od toga. Konzumacija sirovog krumpira može dovesti
do probavnih problema i nelagode.
‘Ako netko slučajno pojede malu količinu sirovog krumpira, obično
se ne treba brinuti osim ako se ne počne osjećati loše’, kaže
Gaffen. Prema Bryanu Quoc Leu, doktoru znanosti, prehrambenom
znanstveniku i autoru knjige 150 Food Science Questions Answered,
‘Postojat će probavne smetnje ili grčevi, ali ne postoji ništa
što osoba treba učiniti ako pojede malo sirovog krumpira’.
Krumpir ima dva prirodna spoja – solanin i chaconin – poznata kao
glikoalkaloidi. Le objašnjava da glikoalkaloidi mogu uzrokovati
toksičnost. Krumpir također sadrži lektine, vrstu proteina i
antinutrijenata koji mogu biti štetni u velikim količinama.
‘Sirovi krumpir sadrži gorke, otrovne spojeve, kao što su solanin
i lektini i otporni škrobovi koje tijelo teško probavlja’,
objašnjava Le.
Jedenje sirovog krumpira može dovesti do probavnih problema i
izazvati druge bolesti. ‘Otporni škrobovi u malim količinama
djeluju slično vlaknima i mogu pomoći u poboljšanju pražnjenja
crijeva, ali velike količine mogu uzrokovati želučane tegobe,
plinove i nadutost jer zaobilaze želudac i fermentiraju ih
mikroorganizmi koji žive u crijevima’, kaže Le, ‘Konzumiranje
visokih koncentracija lektina i solanina može
uzrokovati glavobolje, mučninu, proljev i povraćanje’.
Gaffen navodi da bi se u ekstremnim slučajevima osoba mogla
otrovati solaninom i chaconinom. Međutim, za to bi trebali
unijeti veliku količinu sirovog krumpira. ‘Prosječan čovjek
moralo bi pojesti 15 do 20 kilograma sirovog krumpira da izazove
ozbiljno trovanje’, objašnjava Le, ‘Međutim, ako se sirovi
krumpir izloži svjetlu, može proizvesti do 10 puta više solanina
i biti puno otrovniji’.
Zanima vas što se može dogoditi kada ste izloženi previše
solanina? ‘Vrlo toksične razine solanina mogu uzrokovati
halucinacije, paralizu, gubitak osjeta ili smrt’, kaže Le.
Također, mogu postojati rizici povezani s patogenima kada jedete
sirovi krumpir. ‘Sirovi krumpiri imaju veći rizik od nakupljanja
štetnih bakterija ili virusa, osobito ako nisu pravilno oprani i
oguljeni prije jela’, kaže Gaffen.