Ljudi koji kažu da ne vole dinju vjerojatno je ne jedu na vrhuncu zrelosti...
Dinje su sočne, slatke i osvježavajuće. Postoji samo jedan
problem – u usporedbi s lubenicom, dinja bi izgubila na
popularnosti. Ali, nemojte odustati od ovog podcijenjenog voća.
Možda nije tako sočna kao lubenica, ali dinja još uvijek ima
mnogo toga za ponuditi. To je ukusan izvor vitamina, vlakana i
hidratantne vode, a postoji i mnoštvo načina za njenu upotrebu,
prenosi Real Simple.
Ljudi koji kažu da ne vole dinju vjerojatno je ne jedu na vrhuncu
zrelosti. Ključ ukusne dinje je obraćanje pozornosti na znakove
da je spremna za jelo. Nastavit će dozrijevati na vašem pultu, pa
ako prođe previše vremena, počet će se kvariti i na kraju ćete
imati okus octa i kašastu teksturu zbog kojih dinja ima lošu
reputaciju. Narežite je prerano i dobit ćete tvrdo voće bez
okusa. Najbolje vrijeme za jesti dinju je u ljeto, a budući da
nam je ono već pokucalo na vrata, evo kako prepoznati je li dinja
zrela u četiri koraka.
Potražite kremasto žutu koru: Ako dinja ima zelenu koru – to je
znak da nije zrela. Kad je dinja zrela, kora je kremaste boje.
Dakle, tražite onu koja je bijela ili žuta. Što žuće, to bolje.
Također, pokušajte izbjegavati dinju s bilo kakvim mrljama ili
asimetričnog oblika.
Osjetite meke točke i teksturu: Dobar način da prepoznate zrelu
dinju je opipati je. Palcem nježno pritisnite dno (gdje je bila
pričvršćeno za stabljiku) – trebalo bi biti malo mekano, s blagim
popuštanjem. Također opipajte kožu i odaberite onu koja je
glatka.
Ponjušite ju: Neki kažu da je najbolje zrelo voće prepoznati po
mirisu. U najvećoj zrelosti, dinja će ispuštati sladak miris.
Može čak i mirisati blago mošusno ili cvjetno. Ako možete
namirisati svoju dinju s druge strane kuhinje, ona praktički moli
da je pojedete.
Poslušajte: Ako mislite da imate zrelu dinju u rukama, lupnite je
prstima ili kucnite po njoj i pažljivo slušajte. Ako zvuči
šuplje, velika je vjerojatnost da je zrela.