ISPROBAJTE!

Jeste li znali da cijelu kuću možete očistiti samo limunom? Evo kako!

Učinkovit je i kao prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na gotovo svakoj tvrdoj površini osim drva.

Ako tražite prirodne načine čišćenja doma bez kemikalija, ne
tražite dalje od zdjele za voće na kuhinjskom pultu. Limun ima
iznenađujuću količinu moći čišćenja – limunska kiselina čini
učinkovito i prirodno sredstvo  za čišćenje. Stoga, kako
piše
Real Simple
, sljedeći put kada budete trebali očistiti vrata
tuša ili dasku za rezanje, zgrabite limun prije nego što
posegnete za oštrim sprejevima za čišćenje.

Očistite daske za rezanje: Za uklanjanje mrlja s
drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje prepolovite limun i
iscijedite sok na dasku. Utrljajte sok s polovicom limuna, a
zatim ostavite 20 minuta. Kiselina će djelovati na mrlje,
otkrivajući svježu, čistu dasku za rezanje.

Posvijetlite bijelu odjeću: Svi znamo da je
izbjeljivač najučinkovitiji način za osvježavanje izgleda bijele
odjeće i ručnika, ali limunov sok također može biti učinkovit. Da
biste očistili odjeću, stavite je u lonac s vodom s nekoliko
kriški limuna, a zatim prokuhajte nekoliko minuta.

Koristite ga kao odmašćivač: Da biste napravili
prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na gotovo
svakoj tvrdoj površini osim drva, pomiješajte 2 šalice vode, 2
žlice svježeg limunovog soka, 1/2 žličice sapuna i 1 žlicu sode
bikarbone u bočici s raspršivačem i dobro protresite. Limun se
bori protiv mrlja i dezinficira, dok soda bikarbona djeluje kao
blagi abraziv.

Očistite posude za hranu: Ako imate ormar pun
hranom obojenih plastičnih posuda, dopustite limunu da odradi
svoju magiju u borbi protiv mrlja. Da biste očistili svoje
plastične posude, iscijedite sok od limuna na zamrljanu plastiku
i protrljajte odrezanom stranom limuna. Zatim ostavite posude da
se osuše na suncu i operite na uobičajeni način. Tvrdokorne mrlje
od umaka će nestati.

Očistite ribež za sir: Čišćenje ribeža za sir
može biti teško za vašu kuhinjsku spužvu. Nakon ribanja mekog
sira ili ljepljive hrane, limun prepolovite i protrljajte ribež.
Otklonit će ostatke, a pritom će ostaviti svjež miris limuna.

Neka mjed i bakar zasjaju: Prerežite limun na
pola, a zatim posolite prerezanu stranu. Utrljajte ga na mjedene
ili bakrene svijećnjake, zdjele ili lonce i tave kako bi zasjali.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije