Ako konzumirate bobičasto voće, a posebno maline, koje obiluju antioksidansima, onda štitite svoj organizam od neželjenih tegoba
Konzumiranje malina povezano je sa smanjenjem kroničnih
bolesti povezanih sa stresom.
Ovo su znanstveno utvrđene činjenice o dobrobiti malina za
organizam.
1. Pune su hranljivih sastojaka
Jedna porcija malina od 100 grama sadrži 23 miligrama vitamina C,
što je, prema podacima američkog Nacionalnog instituta za
zdravlje, otprilike 30 posto minimalnog dnevnog unosa vitamina C
za žene.
Između ostalog, ovaj vitamin ima zaštitnu ulogu u očuvanju
imuniteta i zdravlja kože i pomaže u proizvodnji kolagena.
2. Imaju nizak sadržaj šećera
Maline su voće s najmanjim sadržajem šećera, sa samo 2,7 grama
šećera na 100 grama malina. Usporedbe radi, jedna jabuka od
100 grama sadrži oko 15 grama šećera.
Vitamin C u malinama povećava sposobnost tijela u sagorijevanju
masti. Ovo voće sadrži i mangan, kalcij i vitamin K, koji imaju
važnu ulogu u zdravlju kostiju. Također, sadrži manje
količine vitamina E, vitamina B, magnezija, bakra, grožđa i
kalija.
3. Bogat izvor antioksidansa
Veći unos voća bogatog antioksidansima poput maline povezan je sa
smanjenim rizikom od kroničnih bolesti povezanih sa stresom. Ove
bolesti uključuju kardiovaskularne bolesti i rak.
4. Bogate su vlaknima
Vlakna imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, a to su: osjećaj
sitosti, usporavanje skokova šećera u krvi i podržavanje dobrog
zdravlja probavnog sustava.
Vlakna maline također potiču aktivaciju korisnih crijevnih
bakterija, što može pozitivno utjecati na osobe koje pate od
pretilosti, metaboličkog sindroma i drugih kroničnih crijevnih
bolesti.
5. Pomažu u prevenciji dijabetesa
Jedno istraživanje obuhvatilo je 32 odrasle osobe između 20
i 60 godina. Oni su jeli tri različita obroka za doručak. Svaki
obrok je bio sličan u kalorijama i hranjivim sastojcima. Međutim,
imali su različite porcije smrznutih crvenih malina. Jedan obrok
nije sadržao maline, drugi je uključivao jednu šalicu malina, a
treći je imao dvije šalice malina.
Istraživači su otkrili da za one koji su u riziku od dijabetesa
tipa 2, jedenje više malina smanjuje količinu inzulina potrebnog
za kontrolu razine šećera u krvi. Šećer u krvi bio je niži kod
onih koji su konzumirali dvije šalice crvenih malina od onih koji
nisu jeli niti jednu.