Kao što je pokazalo istraživanje iz 2020., jaja su prirodno bogata luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa koja pomažu u zdravlju očiju...
Jaja su ukusna, ali polarizirajuća namirnica za doručak. Imaju
kontroverznu i proturječnu povijest u vezi sa zdravljem srca.
Ipak, ona su krcati proteinima, koji su neophodni za snagu mišića
i sitost. A, ona također održavaju vaše vid dobrim. Prema studiji
iz 2020. provedenoj na više od 3600 ljudi u dobi od 49 godina i
starijih, umjerena konzumacija jaja, odnosno dva do četiri jaja
tjedno, značajno je smanjila rizik od razvoja kasne faze
makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD). AMD je bolest
oka koja uzrokuje zamagljen vid, prenosi Yahoo.
‘Kad jedemo neku hranu, lako je biti svjestan kako ona izravno
utječe na nas u odnosu na osjećaj sitosti u naspram osjećaja
gladi’, kaže Nicole Roach, registrirana dijetetičarka u bolnici
Northwell Lenox Hill, ‘Često je također očito kako naša prehrana
utječe na našu težinu. Međutim, hrana i prehrana također utječu
na razne druge tjelesne sustave i na funkcioniranje drugih
organa’.
Još jedna stručnjakinja se slaže – funkcije našeg tijela ne rade
u vakuumu, a hrana je bitan alat. ‘Hrana je moćna i može
pomoći u održavanju svih sustava u našem tijelu’, Roxana
Ehsani, registrirana nutricionistica, ‘Prehrana igra ulogu u
mnogim sustavima unutar našeg tijela, uključujući i naš vid’.
Međutim, nije dokazano da svaka hrana pomaže u zaštiti od očnih
bolesti. Zašto su jaja tako dobra za vid? Stručnjaci su
podijelili svoje stavove.
Kao što je pokazalo istraživanje iz 2020., jaja su prirodno
bogata luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa koja
pomažu u zdravlju očiju. ‘Lutein i zeaksantin smanjuju šanse za
dobivanje očnih bolesti povezanih sa starenjem kao što su
makularna degeneracija ili katarakta’, kaže Julia Zumpano,
registrirana dijetetičarka iz Centra za prehranu klinike
Cleveland, ‘Ove hranjive tvari pomažu neutralizirati oksidacijska
oštećenja i pomažu filtrirati visokoenergetsko plavo svjetlo’.
Osim toga, jaja sadrže i druge vitalne hranjive tvari za oči,
uključujući:
Cink: Cink je ključan za zdravlje mrežnice. ‘Cink pomaže
pretvoriti svjetlost u signale koji se šalju mozgu na tumačenje,
omogućujući nam da jasno vidimo u uvjetima slabog osvjetljenja
kao što je noć’, kaže Kelsey Costa, registrirana dijetetičarka i
stručnjakinja za istraživanje zdravlja u Nacionalnoj koaliciji za
zdravstvenu skrb (NCHC), ‘To je zato što cink povećava
osjetljivost na svjetlost pomažući fotoreceptorskim stanicama,
ili štapićima i čunjićima, da pretvore svjetlost u električne
signale’. Kada tijelo ima dovoljno cinka, štapići i čunjići lakše
otkrivaju slabe razine svjetlosti. Kao rezultat toga, bolje
vidimo u mračnim ili slabo osvijetljenim okruženjima.
Vitamin A: Kelsey napominje da vitamin A pomaže u očuvanju
strukturalnog integriteta rožnice. Rožnica je odgovorna za
povlačenje svjetlosti, omogućujući očima da jasno vide slike.
‘Njegova debljina mora ostati konstantna kako bi se spriječio
gubitak vida’, objašnjava ona, ‘Vitamin A pomaže u održavanju
ovog integriteta potičući umrežavanje kolagena i hidrataciju
rožnice, osiguravajući da njezine kvalitete refrakcije ostanu
netaknute’.
Kolin: Kalsey kaže da je hranjivi sastojak kolin važan za
formiranje očne membrane osjetljive na svjetlost koja omogućuje
jasan vid. ‘Osim toga, ovaj esencijalni nutrijent i njegovi
metaboliti služe višestrukim funkcijama kroz vizualni put,
osiguravajući besprijekoran prijenos i obradu vizualnih
informacija’, dodaje.
Što se tiče dobrobiti vida, studija iz 2020. pokazala je
da dva do četiri obroka jaja tjedno mogu smanjiti šanse
osobe za razvoj AMD-a. Međutim, dijetetičari kažu da ljudi mogu
konzumirati više jaja dnevno. Ehsani predlaže jedan žumanjak i
dva bjelanjka dnevno za većinu zdravih odraslih osoba, navodeći
preporuke American Heart Association. Ona kaže da starije odrasle
osobe mogu pojesti dva dnevno. ‘Sposobnost apsorpcije proteina
opada s godinama, pa nam ih treba više’, kaže Ehsani.
Ljudima s visokim kolesterolom često se govori da se potpuno
klone jaja – Zumpano kaže da je to nepotrebno. Međutim,
umjerenost je ključna. ‘Oni s visokim kolesterolom trebali bi
ograničiti unos žumanjaka na četiri do šest tjedno, ovisno o
vrijednosti kolesterola u krvi, srčanoj povijesti i drugim
čimbenicima rizika’, kaže Zumpano, ‘Bjelanjci su neograničeni’.