Nijedna pržena hrana nije zdrava za srce jer imaju visok udio zasićenih i trans masti, no od svih je prženih užataka najgori pomfrit...
Iako se danas restorani (posebno s brzom hranom) često i otvoreno
hvale sa specijalitetima na svinjskoj masti i i s
‘brdom kalorija’, liječnici često napominju da zbog srca takvu
hranu treba izbjegavati uvijek, bez obzira na životnu dob, a
premda nam nijedna namirnica neće izazvati infarkt
i naglo zaustaviti srce, dr. Jeff Etherton
naglašava da možemo uživati baš u svakoj vrsti hrane; dokle god
slijedimo nepisano pravilo koje vrijedi za sve životne
radosti i užitke; ono o umjerenosti,
prenosi Thrillist.
U protivnome, nakon dugog vremena
konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše
mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje, ističe dr.
kardiolog.
Pomfrit: Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce
jer svaka ima visok udio zasićenih i trans masti, dvije stvari
koje bi trebale činiti maleni postotak naše prehrane. A od svih
se prženih užitaka pomfrit ističe kao najgori. ‘Kao da ste
uzeli komad čistog ugljikohidrata, a zatim ga popržili i dobro
posolili’, objašnjava Etherton, no ‘problem je što nam tijela
žude za natrijem i lošim masnoćama’. Pomfrit, savjetuje on,
pokušajte zamijeniti zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su
također ukusne
Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice): Prerađeno meso
nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane
(koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i hrenovke) povećava
rizik od zatajenja srca. No, suprotno uvriježenom mišljenju,
Etherton kaže da slanina nije najgora namirnica u kategoriji;
zbog većeg udjela zasićenih masti najgora je kobasica. ‘Zato se
možda možete osjećati malo bolje ako za doručak uz jaja ispečete
par komada slanine’, kaže liječnik.
Crveno meso: Crveno meso ima značajnu količinu kolesterola i
zasićenih masti, te tvar koja je nalik
aminokiselinama, L-karnitin, a loša je za zdravlje srca.
‘Kako biste bili sigurni ograničite unos nemasnog crvenog
mesa na manje od 10 posto prehrane’, rekao je
kardiolog, a dodaje da to, premda mnogi kažu da ne spada u
crveno meso, vrijedi i za svinjetinu koja je
također puna zasićenih masti.