protiv starenja

Za borbu protiv starenja redovito jedite ovih 5 namirnica, savjetuju stručnjaci

Kelj, špinat, blitva i brokula prepuni su vitamina, minerala i vlakana, a istovremeno su niskokalorični i usporavaju kognitivno prodanje.

Borba protiv starenja trebala bi podrazumijevati daleko više
aktivnosti od njege kože i nanošenja kreme za sunčanje, kažu
stručnjaci, a tome da se osjećamo i izgledamo mladoliko uvelike
može pomoći i pravilna prehrana.

Hrana koju jedemo je kao gorivo za naše tijelo i izravno
doprinosi svim aspektima našeg zdravlja; posebno
dugovječnosti i kognitivnim funkcijama.

“Uz pravilnu prehranu i fokus na ono što tijelo treba, moguće je
izbjeći ili barem preokrenuti štetu uzrokovanu negativnim
posljedicama iz prošlosti”. rekao je za The
Post psihijatar dr. Raafat W. Girgis iz Moment of Clarity.
“Nikada nije prekasno”, kaže on, jer su i tijelo i mozak
dizajnirani da se sami izliječe. I premda se starenje ne može u
potpunosti izbjeći, postupna degradacija fizioloških funkcija i
rizik od određenih ozljeda i bolesti mogu se spriječiti
odgovarajućim hranjivim tvarima.

“Zdrava prehrana pomaže poboljšati zdravlje mozga i spriječiti
kognitivni pad”, objasnila je dr. Lisa Young, profesorica
nutricionizma na Sveučilištu New York. A stručnjaci za svaku dob
savjetuju ove namirnice:

Tamno lisnato povrće

Kelj, špinat, blitva i brokula prepuni su vitamina, minerala
i vlakana, a istovremeno su niskokalorični i
usporavaju kognitivnp propadanje, te sadrže visoke razine A
i C vitamina koji su oboje antioksidansi, što znači da
pomažu u sprječavanju oštećenja stanica. Osim toga, brokula
sadrži i nitrate koji djeluju protiv starenja poboljšavajući
cirkulaciju i protok krvi.

Avokado

Biljna ulja poput maslinovog i ulja avokada imaju obilje
hranjivih tvari, uključujući masne kiseline, mononezasićene masti
i antioksidanse i izvrsna su opcija za smanjenje mogućnosti
Alzheimerove bolesti i demencije. Prelijte ih preko salate,
namažite na sendvič ili ih upotrijebite kao zamjenu za
maslac; dodavanje tih ulja u bilo koji obrok potaknuti će snagu
mozga jer biljna ulja sadrže obilje hranjivih tvari, uključujući
masne kiseline, mononezasićene masti i antioksidanse.

Mahunarke

Većina mahunarki je
prepuna vlakana koriste zdravlju srca, a
također su vrhunski izvori proteina, složenih ugljikohidrata i
mnoštva vitamina i minerala. Osim toga, mahunarke su pristupačne
i ukusne, te su pune B vitamina koji je posebno
dobar za mozak i živčani sustav, te dokazano podržavaju
kognitivnu funkciju.

Orašasti plodovi

Ovi hranjivi, zasitni i zdravi zalogaji pomažu u upravljanju
zdravim razinama kolesterola, što može spriječiti bolesti srca i
podržati rad mozga, a paka badema, oraha, pistacija, indijskih
ili brazilskih oraha daje dovoljnu dozu proteina,
antioksidansa, vitamina, minerala i nezasićenih masti dobrih
za srce.

Fermentirana hrana

Dokazano je da pruža niz zdravstvenih dobrobiti i bori se protiv
starenja, hipertenzije, upala, dijabetičke, kancerogene i
alergijske aktivnosti. Neki stručnjaci crijeva i mrežu
živaca u crijevnom traktu nazivaju “drugim mozgom”, a
fermentirana je hrana zbog visoke koncentracije probiotika,
bakterija, vitamina i minerala, jedan od najkorisnijih
tipova hrane za zdravlje crijeva .Također, pomaže i u
održavanju zdravlja kože i sprječava pojavu akni, te
istovremeno koži pruža zdravi sjaj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije