Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom osjetljive su na bakterije koliko i mekše voće i povrće, kažu...
Vjerojatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica
grožđa u usta, a da ih prije toga ne operete. No, što je s
voćem s debelom korom koja se guli, poput banana ili
avokada? Prema stručnjacima za sigurnost hrane, i ono se treba
prati. “Voće koje ima debelu koru
treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako je namjeravate
baciti”, rekla je za HuffPost direktorica
komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom vijeću za
informacije o hrani, Tamika Sims. “To je najbolja praksa u
sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prijenos
prljavštine i mikroba koji se mogu nalaziti na
kori voćke.” I dok prljavština može biti vidljiva, Sims
kaže da zaostali pesticidi ili mikrobi poput salmonele ili
kampilobaktera nisu nužno vidljivi, a mogu prouzročiti
bolesti koje se prenose hranom. “Zbog toga sve namirnice
treba prati prije jela, čak i one organske koje gulite.
“Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom
površinom jednako su osjetljive na bakterije kao i mekše
voće i povrće s nježnijom korom”, rekao je Trevor Craig,
stručnjak za sigurnost hrane i korporativni direktor tehničke
obuke iz Microbac Laboratories koji kaže i da je
američka agencija za hranu i lijekove na kori avokada lani
pronašla listeriju i salmonelu.
Iako deblja kora otežava bakterijama i prljavštini
ulazak u samu voćku, prema Craigu, kad režete avokado ili bananu,
nožem ih možete gurnuti na jestivo meso i kontaminirati ga,
a pranje smanjuje tu vjerojatnost. “Pranje voća nije savršen
proces i ne čini ga sterilnim, ali možete smanjiti rizik, kao i
ukloniti pijesak, štetočine, pesticide i voštani sloj.”
Zbog toga i glavni kuhar kulinarskih umjetnosti
sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Joshua
Resnick pere sve namirnice koje će narezati, čak i one koje
se gule, poput mrkve ili luka. “Nikada ne znate kroz što su
ti proizvodi prošli”, dodao je. “Čak i da su samo stavljeni
u sanduk i odvezeni na tržnicu, mogli su doći u kontakt sa svim
vrstama prljavštine i zagađivača. Prema njemu, tekuća voda
je sve što trebate za pranje bilo koje vrste proizvoda i nema
potrebe koristiti posebna sredstva za pranje, sapun ili
deterdžent, a nikako ne treba koristiti
izbjeljivače i proizvode za dezinfekciju.
“Eventualno možete za prskanje hrane koristiti razrijeđenu
otopinu octa od jednog dijela octa na četiri dijela čiste vode”,
kaže Craig. “To će pomoći ubiti neke bakterije i neće
ostaviti loš okus ili moguće opasne kemikalije na vašoj hrani.”
Ako pak primijetite prljavštinu na proizvodima poput
krumpira, stručnjaci savjetuju uporabu kuhinjske krpe
ili četke za povrće kako biste ih dobro izribali. Evo što još
kažu:
– Čuvajte i pripremajte voće i povrće odvojeno od sirovog mesa,
peradi i plodova mora, što znači da daske za rezanje i
noževe također treba koristiti odvojeno.
– Ohladite i zamrznite voće i povrće u zatvorenim posudama
unutar dva sata od rezanja, guljenja ili kuhanja.
– Uvijek držite posuđe, radni prostor i ruke
čistima kako ne biste ništa unakrsno kontaminirali.
– Da budete sigurni, sve namirnice operite.