ŠTO VI MISLITE?

Je li kuhanje zapravo dobro za naše mentalno zdravlje? Evo što kažu stručnjaci

Postoji nešto u krajnjem rezultatu kuhanja za sebe, od aroma do boja i okusa, što može pružiti čak i više ugode nego, recimo, heklanje ili bojanje...

Kreativne aktivnosti poput kuhanja i pečenja izravno su povezane
s povećanim osjećajem dobrobiti, prema studiji Sveučilišta
Otago na Novom Zelandu iz 2016. objavljenoj u Journal of
Positive Psychology. Istraživači su zamolili 658 studenata
sveučilišta da vode evidenciju o svojim aktivnostima i povezanim
mentalnim stanjima tijekom 13 dana. Nakon što su sudjelovali u
kreativnim potragama, uobičajena aktivnost među subjektima bilo
je kuhanje novih recepata, piše Huffpost. Prema
srodnoj studiji, studenti su izvijestili da osjećaju više
entuzijazma i pozitivnog rasta kada kuhaju nego inače,
otkrili su istraživači.

“Čin kuhanja i sposobnost pripremanja hrane sam po sebi
je sveti čin”, rekao je dr. Sudhir Gadh, certificirani
psihijatar. “To je nešto što radite pažljivo i s fokusom. Ne
radite to dok radite druge stvari i u to ulažete brigu i ljubav.”
Sposobnost da se u potpunosti usredotočimo na zadatak u kojem
se trebamo posvetiti detaljima, uključujući specifična
mjerenja i stalni nadzor, omogućuje nam jednostavno blokiranje
ometanja koja mogu uzrokovati stres i tjeskobu tijekom dana.

Naravno, karakterizacija se ne odnosi samo na kuhinju. No,
postoji nešto u krajnjem rezultatu kuhanja za sebe, od aroma do
boja i okusa, što može pružiti čak i više ugode nego, recimo,
heklanje ili bojanje. “Smatram da što više vremena provodite
kuhajući, više vremena želite provesti jedući, te ćete više
cijeniti sav naporan posao koji ste obavili”, rekla je Sarah
Wagner, registrirana dijetetičarka Memorial Hermann Health
Systema u Houstonu. “To vam pomaže da budete pažljiviji,
manje vas ometa i da budete zahvalniji.”

Mnogi ljudi pronalaze užitak i smirenost u pečenju, jer je vrlo
taktilno i obično zaokuplja vašu punu pažnju, prvenstveno kada
koristite ponavljajuće pokrete rukama”, Kimberly Lou, autorica
knjige “Postati ono što ste trebali biti” rekao je za Fast
Company 2019. Osim terapeutskih učinaka, stručnjaci tvrde da će
konzumacija hrane koju smo sami skuhali pomoći našem tijelu da
bolje funkcionira na biološkoj razini. “Kada se ne osjećate dobro
i ne jedete ili jedete brzu hranu, ne hranite sustav koji od vas
zahtijeva da prilagodite njegovu ‘upalu’ i time pogoršavate
situaciju”, rekao je Gadh. “Ako kuhate, hrana je općenito
probavljivija i pomoći će tijelu umjesto da mu šteti’.

Wagner se složio, fokusirajući se na obrasce prehrane u odnosu na
određene sastojke ili hranu. “Predlažem da jedete
šareno i da unesete puno boja u svoju prehranu”, rekla je.
“Kuhanje s više cjelovitih sastojaka također je važno jer bi vas
to moglo navesti da koristite obiteljske recepte koji će vas
povezati s vašim precima i podići dobro raspoloženje. Primijetio
sam kod svojih vršnjaka i pacijenata da zdrav odnos s hranom ide
puno dalje nego što bi jedan sastojak mogao utjecati na vaše
raspoloženje.”

Ukratko: jedite dobro, kuhajte ono što jedete i ne fokusirajte se
previše na jedno jelo. Sve je u velikoj slici. Još jedan
savjet psihijatra odnosi se na sam čin jedenja. “Moramo gledati
na obroke kao na sveto vrijeme i meditativni trenutak povezanosti
i mira”, ustvrdio je. “Ako jedete dok gledate TV, na primjer, to
delegitimizira važnost lomljenja kruha. Svaka večera trebala bi
biti uz svijeće, sadržavati male količine vina i zapravo biti
trenutak da se maknete od podražaja kojima ste bombardirani
cijeli dan’.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije