rok upotrebe frižidera

Ovo je idealna temperatura za frižider: Sve više od toga će ubrzati kvarenje hrane i povećati račun za struju

Nedavno istraživanje je pokazalo da skoro 20 posto domaćinstava drži frižidere na pogrešnoj temperaturi.

Prema istraživačima sa Sveučilišta RMIT u Australiji, većina
ljudi pogrešno tumači rok upotrebe frižidera. Iako
istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C
i 7°C, 17 posto ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim
od toga.

“Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo
razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u
zamrzivaču. Oba uvjeta dovode do kvarenja hrane”, navodi dr.
Bhavna Mida.

Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju
odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču,
često moraju baciti hranu jer se pokvari. Kako bi se borili
protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su
proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 domova.

Istraživači su primijetili da su neke police bile visoke i do 10
stupnjeva, dok su druge pale čak i do -1 stupanj. Međutim,
domaćinstva s djecom su često imala promjenjive temperature jer
se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svjesna da bi im
frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u
frižideru viša od standardne. Čak je i hrana u zamrzivaču postala
žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano
kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stupnjeva
do -20 stupnjeva.

Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima
koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.

“Mnoga domaćinstva koja smo intervjuirali, dala su oprečne
informacije o tome koliko dugo se hrana može čuvati u frižideru.
Mnogo ostataka i nekuhanog mesa je bačeno samo zato što nije
sigurno za konzumiranje”, naveli su.

Gotovo polovina zamrzivača domaćinstava koja su sudjelovala, bili
su topliji ili hladniji od predloženog temperaturnog raspona,
piše Espreso.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije