Ako želite smršavjeti, izbjegavajte ove namirnice koje vam još više pobuđuju apetit...
Ako vam se često dogodi da nedugo nakon što ste pojeli određenu
hranu posežete za grickalicama, nije sve u vašoj glavi. Neka vam
hrana zapravo podiže apetit i čini vas gladnijima.
Namirnice koje se uglavnom sastoje od rafiniranih ugljikohidrata
i bogate su šećerom obično su krive jer često nemaju zasitne
proteine i vlakna. Kombinacija s visokim udjelom
rafiniranih ugljikohidrata, malo vlakana i proteina može utjecati
na razinu šećera u krvi, pridonoseći neutaživoj žudnji i gladi,
piše Eat This Not That.
Kolači: Izvrsni su za zadovoljavanje vašeg nepca, ali nisu
baš zadovoljavajući za želudac jer su obično bogati jednostavnim
ugljikohidratima”, kaže dijetetičarka Destini Moody.
“Bez dovoljno proteina ili vlakana, ove će poslastice potaknuti
skok šećera u krvi, uzrokujući pad šećera u krvi ubrzo nakon
toga.” Kad vam šećer u krvi padne, na kraju se osjećate gladni i
umorni – a to nije idealno ako tek počinjete slobodan dan.
“Uparite ove slatke poslastice s malo proteina kao što su kuhana
jaja ili grčki jogurt za ublažavanje ovog učinka”, preporučuje
Moody.
Peciva i kroasani: Kao i kod kolača, konzumacija hrane s
malo vlakana će brzo potaknuti skok šećera u krvi, ali će zato i
naglo pasti. Studija iz 2010. uspoređivala je razinu
sitosti nakon što su pojeli pecivo s jajetom i otkrila da se
ljudi osjećaju gladnije i manje zadovoljni nakon doručka s
pecivima. Štoviše, to je rezultiralo time da je grupa koja je
uzimala pecivo jela više kalorija tijekom dana. Ako za doručak
jedete pecivo ili kroasan, odaberite cjelovite žitarice za
složene ugljikohidrate i održivu energiju te ih uparite s
proteinima kao što su jaja ili loks za veću izdržljivost.
Čips i pereci: “Sol čini gotovo sve ukusnijim jer izaziva
slinjenje”, kaže Moody. “Više sline znači aktivnije receptore na
vašim okusnim pupoljcima, što znači veću dubinu okusa.” Osim tog
razloga, znanstvenici pretpostavljaju da ljudi žude za soli zbog
mogućnosti da sol potiče oslobađanje dopamina, hormona koji nam
omogućuje osjećaj zadovoljstva. To može stvoriti začarani krug
budući da su slani zalogaji poput čipsa i pereca obilno puni
rafiniranih ugljikohidrata i gotovo nimalo vlakana koja
usporavaju probavu.
Alkohol: Iako nije hrana, vrijedno je spomenuti. Dok vaše
tijelo prerađuje alkohol, oslobađanje glukoze (šećera) u jetri se
usporava, a to može uzrokovati nisku razinu šećera u krvi.
Ponekad šećer u krvi može brzo porasti, a zatim pasti nakon
uzimanja alkohola. Ovaj brzi porast i pad razine šećera u krvi
može izazvati želju za raznom hranom. A učinci su još gori ako
svoje piće obično kombinirate s nekim zaslađenim sokom.
Bijela riža: Sva bijela riža počinje kao smeđa riža, koja se
zatim rafinira i polira kako bi se uklonio vanjski, smeđi omotač
koji se naziva mekinje, kaže Moody. To je ono što bijeloj riži
daje bisernu boju zajedno s mekom teksturom. “Problem s ovim je
što se gotovo sva vlakna i vitamini B u riži nalaze u mekinjama”,
kaže ona. Ne samo da su vitamini u mekinjama važni, već vlakna u
mekinjama također igraju ulogu u kontroli gladi. Bez vlakana,
jedenje porcije bijele riže ubrzava odgovor inzulina i ubrzava
pražnjenje želuca, što nas dugoročno čini gladnijima.
Bijela tjestenina: Kao i kod mnogih drugih izvora
ugljikohidrata, tjesteninu možete pronaći u bijeloj (rafiniranoj)
i cjelovitoj tjestenini. A to je bijela tjestenina koju ćete
češće izbjegavati ako vam je sitost cilj. Bijela tjestenina
napravljena je od rafiniranog brašna koje ima puno manje vlakana,
vitamina i minerala od ugljikohidrata iz izvora cjelovitih
žitarica. Većina tjestenina dostupnih u trgovinama napravljena je
od rafiniranih izvora brašna bez puno vlakana, što može
uzrokovati oscilacije šećera u krvi i osjećaj gladi ubrzo nakon
konzumiranja. S druge strane, složeni ugljikohidrati, poput
tjestenine od cjelovitog zrna pšenice, dulje se probavljaju, što
može pomoći da se dulje osjećamo siti.
Prženi krumpirići: Iako je krumpir iznenađujuće odličan u
poticanju sitosti, ali je značajno manje učinkovit kada je u
obliku pomfrita. “To je zato što su bogati rafiniranim
ugljikohidratima i natrijem, koji zadovoljavaju okusom, ali ne
toliko osjećajem gladi”, kaže Moody. “Bez proteina ili vlakana,
ako jedete samo krumpiriće, vjerojatno ćete završiti s žudnjom
vrlo brzo nakon što potrošite vrećicu.”