kuhanje

RECEPT DANA Domaće raviole od bundeve napunite smjesom obogaćenom kaduljom

Buču treba prvo ispeći. Razlog zašto se peče, a ne kuha je što pečena buča ima manje vlage u sebi, pa zahtjeva manje brašna. Što ide više brašna, tijesto će biti žilavije

Tijekom uzgoja buča ne prihvaća umjetna gnojiva ni
druga kemijska tretiranja, već samo prirodnu gnojidbu, pa je
riječ o namirnici pogodnoj u prehrani djece. Nude se
cijele, na tržnicama se prodaju i narezane na kockice, a ima
toliko vrsta da se stvarno može birati – butternut, hokaido,
kabocha…

Koju god odabrali, njih se može kombinirati gotovo sa svime
što nađete u frižideru, pečene uz još neke vrste povrća, poput
patlidžana, mrkve ili tikvica, a poseban je specijalitet tzv.
špageti-tikva, koja ima specifičnu vlaknastu strukturu i, dok se
kuha, meso joj se razdvaja te jako sliči špagetima, pa je po
tome i dobila naziv.

Od buče se rade i juhe, rižota, njoki, a mi smo ju ovaj put
odlučili staviti u raviole. Evo recepta!

SASTOJCI:

250 g očišćene buče

1/2 kg oštrog brašna

1 jaje

250 g kozjeg sira

nekoliko listova kadulje

Za umak:

300-400 grama miješanih šumskih gljiva

1 glavica luka

1 žlica maslaca

2 dl kiselog vrhnja

peršin

sol

papar

Priprema:

Buču narančastog mesa očistiti, narezati na kriške i ispeći
u pećnici na 200°C 45 minuta do sat vremena. Razlog zašto se buča
peče, a ne kuha je što pečena buča ima manje vlage u sebi,
pa zahtjeva manje brašna. Što ide više brašna, tijesto će biti
žilavije, pa je stoga količina brašna navedena u sastojcima
okvirna. Kad se ohladi, buču izmiksati ili zgnječiti gnječilicom
za pire.

Dodati jaje i postepeno dodavati brašno dok se ne umijesi
čvrsto tijesto. Punjenje za raviole radi se tako da se izmiješa
sir izmrvljen na sitno, doda se nasjeckana kadulja te sol i papar
po ukusu. Tijesto razvaljati valjkom te na polovici
tijesta rasporediti hrpice sira i prekriti praznom
polovicom. Raviole narezati kotačićem za rezanje tijesta.
Skuhati ih u kipućoj, slanoj vodi – gotovi su kad isplivaju na
površinu.

Gljive obrisati/očetkati, narezati na krupnije
komade, nakosati luk i dinstati ga na maslacu. Kad uvene,
ubaciti gljive i nastaviti dinstati da puste vodu, no neka ne
ispari do kraja. Potom ubaciti kiselo vrhnje, dodati peršin,
posoliti i popapriti. Raviole servirati na tanjur i preliti
umakom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije