Stručnjaci otkrili je li to istina ili mit.
Možda bi vašoj rutini njege kože dobro došao neobičan dodatak —
sardine. Konzumiranje masne riblje konzerve čini kožu vlažnom i
glatkom poput “stakla”, kažu tiktokerice koje se kunu u ovu
metodu, piše
New York Post i prenosi
Net.hr.
Katia je jedna od njih i otkrila je da tijekom ljeta jede sardine
svaki dan za doručak “za savršenu kožu”. Njeni pratitelji složili
da taj trik pali.
“Kunem se da sam danas pojela limenku. Kad sam se pogledala u
ogledalo pitala sam se ‘odakle dolazi taj sjaj”, “Ja sam
Portugalka. Srdele su naše tajno oružje… Cure koje ih ne mogu
jesti iz konzerve trebale bi probati paštetu od srdela!
Nevjerojatna je na kruhu”, samo su neki od komentara.
Tiktokerica koja je sebe naziva “Vaša omiljena kraljica srdela”,
često hvali dobrobiti te ribe za zdravlje i ljepotu. Osim toga,
nekoliko drugih influencera objavilo je kako jedu sardine za
“staklenu kožu”, pa je HuffPost odlučio tu teoriju ispitati s
dermatologom i nutricionistom.
Nutricionista iz Kentuckyja, Amanda Nighbert, objasnila je kako
sardine, hrana s visokim udjelom bjelančevina i niskim udjelom
ugljikohidrata, daju tijelu zdrave masti i vitamine koji su
također dobri za kožu.
“Jedna porcija osigurava vam obilje omega-3 masnih kiselina, 30
do 70 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom D, do 130 posto
vaših potreba za B12 i 70 do 90 posto vaših dnevnih potreba za
selenom”, rekla je.
Objasnila je da se loše zdravlje kože može “uvelike poboljšati”
promjenama u prehrani te je savjetovala ljudima da traže hranu
bogatu vitaminima C, E, A, D, K i B te cinkom, selenom, kolagenom
i omega-3 masnim kiselinama.
“U uobičajenoj porciji sardina, kalcij, kalij i magnezij su
minerali u većim količinama koji izazivaju kliničku korist, dok
su druge hranjive tvari prisutne u manjim, ali vrijednim
količinama”, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u
travnju.
Dr. Angela Casey, certificirana dermatologinja iz Ohija,
primijetila je da su “masti i kolesterol važne komponente naše
kože”. “Prehrana je glavni igrač kada ispitujemo zdravlje kože i
u postizanju određenih ciljeva u izgledu naše kože. Kada nemamo
uravnoteženu prehranu, vodimo tešku bitku”, kazala je.
Iako sardine mogu biti izvrstan dodatak prehrani, to nije sve što
je potrebno za dobro zdravlje kože. “Važno je napomenuti da će
poboljšanje zdravlja vaše kože najvjerojatnije zahtijevati više
od dodavanja jedne određene namirnice vašoj prehrani”, rekla je
nutricionista Nighbert.
“Svakodnevno dodavanje sardina sigurno bi pomoglo popuniti
praznine za važne hranjive tvari koje vam možda nedostaju. Ali da
biste vidjeli najbolje rezultate, svoju prehranu morate
promatrati u cjelini. Postoji mnogo namirnica koje možda često
jedete, a koje čine vašu kožu nezdravom”, dodala je.
Za ljude koji ne mogu konzumirati sardine, riba poput lososa,
skuše i inćuna također je bogata omega-3 masnim kiselinama.
Vegetarijanci mogu pronaći potrebne hranjive tvari za jačanje
kože iz orašastih plodova i sjemenki kao što su orasi, chia
sjemenke, sjemenke lana ili konoplje, kao i iz jaja (ako nisu
alergični), maslinova ulja i avokada.
Oni koji žele “staklenu kožu” također bi trebali izbjegavati
nezdravu hranu poput šećera i prerađene hrane, kao i potencijalne
alergene poput glutena, mliječnih proizvoda i jaja. Također bi
trebali nositi kremu za sunčanje, ostati hidrirani, oprati lice i
dobro se naspavati.