Ovo pjenušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini Champagne...
Šampanjac je piće koje se otvara u posebnim i svečanim prilikama,
a jedna takva je i doček Nove godine. Upravo danas, 31.12., slavi
svoj dan!
Ovo pjenušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini
Champagne. Dom Pérignon, slijepi redovnik benediktinske opatije
Hautviller, našao je način kako da šampanjac, koji je u početku
bio lošeg okusa jer se pokvario, učini vrhunskim pićem.
Loš okus stvorio se jer su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov
talog zamućivao je vino, ali naknadnim vrenjem razvije se
ugljični dioksid koji mu daje lijepu pjenu i blago kiselkast
okus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano
posebnim sojevima kvasaca.
Dugo vremena smatrao se opasnim pićem zbog eksplozije boce koja
se mogla dogoditi, a radnici u tvornicama nosili su zaštitne
maske i kacige. Nakon nekog vremena kreirale su se boce od
debljeg stakla, pa je taj problem riješen,
prenosi craves.everybodyshops.com
Iako mnogi nisu ljubitelji ovog pića već ga popiju samo kako bi
nazdravili u svečanim situacijama, u zemljama poput Švicarske i
Belgije ima puno obožavatelja, a najviše ih je u Velikoj
Britaniji koja je na četvrtom mjestu po
konzumaciji. Najskuplja boca, koju je kreirao Alexander
Amosu zajedno sa Swarovskim, košta 2,7 milijuna dolara.
Napravljena je ručno s 18-karatnim komadićima zlata i 19-karatnim
dijamantima.
Zanimljiva činjenica jest da prva čaša šampanjca koja se natoči
sadrži najviše mjehurića, a samim time i najjače ‘udara’ alkohol,
pa mnogi stručnjaci upozoravaju da ovo piće pijete polako i
umjereno – i da ga jednako oprezno otvarate.