JESTE LI ZNALI?

Ova namirnica za doručak smanjuje stres i pomaže spriječiti depresiju i anksioznost

Znanstvenici sada sve više gledaju na crijeva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.

Kada je riječ o liječenju stresa, depresije i anksioznosti, možda
ne biste pomislili da ima veze s onim što jedete. No, nova
istraživanja sugeriraju da ključ boljem mentalnom zdravlju može
biti u vašim crijevima – i vašem omiljenom doručku.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji otkrili
su da Lactobacillus – bakterija pronađena u jogurtu, kao i u
fermentiranoj hrani može pomoći tijelu u upravljanju stresom i
spriječiti depresiju i anksioznost.

Naša tijela naseljena su tisućama mikroorganizama – koji se
zajednički nazivaju mikrobiota – koji su ključni za naše zdravlje
i dobrostanje, a naša crijeva nisu iznimka.

Tim iz Virginije rekao je da “poremećaji” mikrobiote – bilo da su
uzrokovani bolestima, lošom prehranom ili drugim uzrocima,
doprinose mnogim bolestima, pa čak i pomažu širenju raka. To
znači da znanstvenici sada sve više gledaju na crijeva kao na
sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.

Također postoji interes i za to kako mikroorganizmi u crijevima
mogu utjecati na mentalno zdravlje.

Dr. Gaultier i njegov tim pokušali su odvojiti Lactobacillus od
drugih mikroorganizama u crijevima kako bi odredili njegovu
ulogu. Nova istraživanja sada pokušavaju shvatiti kako.

Tim je koristio miševe koji su imali ili nisu imali Lactobacillus
u crijevima. Provodeći testove ponašanja otkrili su da miševi
koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i
depresije.

“Naša istraživanja mogla bi otvoriti put prema otkrivanju prijeko
potrebnih terapeutika za anksioznost i depresiju”, rekao je Dr.
Gualtier.

Iako rezultati ne pokazuju nužno da konzumiranje jogurta može
pomoći ljudima u upravljanju anksioznošću ili prevladavanju
depresije, sugeriraju da bi bakterije pronađene u ovoj glavnoj
namirnici za doručak mogle koristiti kao alat za upravljanje
mentalnim zdravljem u budućnosti.

Sportska nutricionistica u Warrioru, Jess Hillard, ranije je
rekla da konzumiranje jogurta za doručak može pomoći da se
osjećate siti duže i spriječiti nagli porast šećera u krvi
kasnije tijekom dana.

Istraživači iz Sveučilišta Oregon tvrde da konzumiranje
fermentiranih mliječnih proizvoda poput jogurta može smanjiti
rizik od smrtonosnog raka pluća, piše
The Sun
i prenosi
Net.hr
.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije