Često se nakon blagdana borimo s ostacima hrane, a važno je zapitati se koliko dugo se ti ostaci mogu držati u frižideru.
U danima nakon Nove godine, puno je ostataka hrane, a često je
pitanje koliko dugo se ti ostaci mogu držati u frižideru.
Agencije za sigurnost hrane kažu da se kuhana riba i meso mogu
držati u hladnjaku do četiri dana, dok kod mliječnih proizvoda
sve ovisi o sastojcima. Recimo, sir ima dulji rok trajanja nego
mliječni namazi, prenosi DailyMail, piše
Net.hr.
“Duljina čuvanja ostataka u hladnjaku ovisi o više stvari,
uključujući temperaturu hladnjaka i svježinu hrane prije Nove
godine. Sigurno je čuvati hranu nekoliko dana, ali treba paziti
na miris i izgled prije korištenja”, kaže liječnik iz
Londona dr. Babak Ashrafi.
Temperatura hladnjaka trebala bi biti oko pet stupnjeva, a ako se
meso čuva na nešto toplijoj temperaturi ili stoji predugo, može
doći do trovanja hranom.
Dr. Ashrafi objašnjava da meso na sobnoj temperaturi ili ako
je ono slabo ohlađeno, može uzrokovati rast bakterija i bolesti,
a bakterije kao što su salmonela i E. coli uzrokuju proljev i
jake bolove.
Za praznike se često pripremaju sarma, pečenje, francuska salata,
pite i juhe. Od tih jela, sarma je najotpornija, ali i ona ima
rok trajanja, a najsigurnije ju je čuvati u hladnjaku i pojesti u
roku od četiri dana.
Ako hrana loše miriše ili izgleda loše, bolje je baciti je. To je
sigurnije nego riskirati trovanje hranom.