Treba dobro oprati voće i povrće...
Kako izdvaja nutricionistica Ana Petrović, na prvom mjestu
među voćem i povrćem s najviše pesticida su – jagode. Zatim
ide špinat, jabuke, kelj, nektarine, grožđe. Nakon toga na listi
su breskve, trešnje, kruške, rajčica, krumpir, celer, navodi
Net.hr.
S druge strane, ona izdvaja i voće i povrće s
najmanje pesticida. To su avokado, kukuruz, zamrznuti
grašak, ananas, luk, patlidžan, cvjetača, kivi, kupus, dinja i
brokula.
“Nepravilna primjena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti
ostataka većih od dopuštenih. Izloženost pesticidima je povezana
s brojnim štetnim efektima za zdravlje, najčešći su problemi
s probavom, alergije, problemi s hormonima i posljedice na
živčani sustav”, objasnila je Petrović.
“Najbolji način za zaštitu je uzgoj vlastitog voća i povrća, ako
ste u mogućnosti, ili kupnja namirnica od provjerenih proizvođača
ili organskih proizvoda, osobito kada je prva grupa u pitanju.
Pesticidi se prije svega nakupljaju na vanjskom dijelu plodova i
najvažnija stvar za smanjenje njihova sadržaja je temeljito
pranje voća i povrća”, zaključuje Petrović, piše Espreso.