Poznata kuharica otkrila kako jaja održati dulje svježima, a sve se svodi na to gdje ih čuvate
Gdje treba čuvati jaja? Obično ih ljudi u Ujedinjenom
Kraljevstvu drže na radnoj površini ili u košarama, ali u SAD-u
ih češće drže u hladnjaku, prenosi
Net.hr.
Britanska slavna kuharica Mary Berry podržava
Amerikance. U svojoj kuharici je napisala: “Čuvajte jaja u
njihovoj kutiji u hladnjaku (daleko od jake hrane kako
ne bi apsorbirala okuse i mirise kroz svoju ljusku). Ako ih
stavite šiljastim krajem prema dolje, žumanjak će ostati u
sredini u bjelanjku. Uvijek ih koristite do isteka roka
trajanja.”
Držanje jaja u hladnjaku pomoći će da dulje ostanu svježa.
Trebali biste ih držati na polici, a ne na vratima hladnjaka.
Stručnjakinja Jenna Kelly objasnila je zašto:
“Preporučuje se da se što prije pohrane u hladnjak –
izbjegavajući bilo kakve promjene temperature jer to može
uzrokovati kondenzaciju na ljusci što zauzvrat može uzrokovati
probleme s bakterijama.”
U međuvremenu, stručnjakinja za sigurnost hrane Sylvia Anderson
izjavila je: “Jaja treba čuvati u hladnjaku, idealno na
temperaturi između 0 i 5 stupnjeva. Hladnjak pomaže usporiti rast
bakterija i sprječava brzo kvarenje jaja. Osigurajte da
temperatura unutar vašeg hladnjaka ostane konstantna. Fluktuacije
mogu uzrokovati kondenzaciju na ljusci jaja, što može pospješiti
rast bakterija. Izbjegavajte stavljati jaja blizu stražnjeg
dijela hladnjaka gdje temperature mogu biti niže. Držite jaja u
glavnom dijelu hladnjaka, a ne u vratima.”
Također je primijetila da su vrata zapravo najtopliji dio
hladnjaka jer temperatura raste i pada kada se otvaraju i
zatvaraju. Zbog toga neki stručnjaci također kažu da biste
trebali izbjegavati stavljanje mlijeka u dio vrata. Mnoge druge
namirnice također je najbolje držati u hladnjaku radi optimalne
svježine, a to uključuje banane i krumpire, piše Daily Star.