maknite kamenac

Kuhalo za vodu preplavio je kamenac? Ne treba vam nikakva kemija da ga uklonite, kruži provjeren domaći trik

Kada je voda loše kvalitete, kuhala brzo postanu puna kamenca, a novinarka je isprobala način kako ga se riješiti

Novinarka britanskog Expressa je imala problema s kamencem u
kuhalu za vodu pa je odlučila pronaći rješenje kako bi ga
učinkovito otklonila, prenosi
Net.hr
.

“Iako je moje kuhalo za vodu relativno novo, naslage kamenca već
su se počele skupljati na dnu kuhinjskog aparata. Očito živim u
području gdje je tvrda voda rasprostranjena jer je u
roku od mjesec dana moje novo kuhalo za vodu imalo kamenac u
sebi. Kamenac je tvrda, kredasta naslaga koja se uglavnom sastoji
od kalcijeva karbonata”, napisala je.

Vodeći stručnjak za optimizaciju vode iz Brite, rekao je:
“Kalcijev karbonat postoji u našoj vodi za piće, ali ostaje
otopljen dok se voda ne zagrije.”

Iako kamenac nije štetan za vaše zdravlje, može biti štetan za
rad kućanskih aparata, poput kuhala za vodu. Kad biste dopustili
da se kamenac i dalje taloži u vašem kuhalu za vodu,
uređaj bi s vremenom trebao raditi mnogo više da zagrije vodu.
Jedno od najhvaljenijih prirodnih rješenja za uklanjanje kamenca
u kuhalu za vodu je limunska kiselina iz agruma, poput limuna.

“Kamenac možete lako ukloniti bilo kojom blagom kiselinom”, rekli
su iz Brite, jer bi kiselina trebala uzrokovati otapanje kamenca.

Stručnjaci su otkrili kako očistiti kuhalo za vodu s limunom i
vodom.

Izrežite i iscijedite limun

Prerežite limun na dvije polovice i iscijedite sok u kuhalu. Kada
završite, upotrijebite dvije polovice i protrljajte unutarnje
dijelove kako biste uklonili mrlje od tvrde vode. Narežite limun
na male komadiće i dodajte komadiće limunovom soku u kuhalu.

Napravite smjesu

U smjesu dodajte otprilike 500 ml vode. Ne morate puniti kuhalo
do vrha, samo pazite da ulijete dovoljno da pokrije donje dio i
da napunite aparat do pola.

Prokuhajte vodu s limunom

Uključite kuhalo za vodu i pustite da otopina zavrije. Ostavite
da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga odspojite kuhalo za vodu iz
izvora napajanja. Ostavite kuhalo par sati dok se potpuno ne
ohladi.

Oribajte kuhalo za vodu

Nemojte još izbacivati vodu s limunom. Koristite meku spužvicu i
temeljito izribajte unutrašnjost i vanjštinu kuhala za vodu.

Isperite i osušite kuhalo za vodu

Uklonite smjesu i četiri do pet puta isperite kuhalo toplom
vodom. Koristite krpu od mikrovlakana da osušite vanjski dio
kuhala za vodu.

“Iako sam sigurna da bih slijedeći sve ove korake uklonila sav
kamenac iz kuhala za vodu, nisam ih slijedila korak po korak.
Navečer sam imala angažman izvan kuće, tako da sam mogla pratiti
prva dva koraka. Nakon što sam se kasno navečer vratila kući,
otkrila sam da je moje kuhalo za vodu premaleno da bih posegnula
rukom unutra za ribanje, a moja četka za pranje posuđa nije baš
dobro obavljala posao. Iako se dio kamenca otopio, mislim da bih
radije kupila sredstvo za uklanjanje kamenca u supermarketu nego
slijedila trik s limunom”, napisala je novinarka Chanelle
Georgina za Express.co.uk.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije