trik

Malo ljudi zna ovaj trik kako da banane što duže ostanu svježe

Važno je čuvati banane dalje od drugog voća koje otpušta etilen, kao što su jabuke, kruške i breskve...

Mnogo ljudi vole jesti banane, no dosta njih ne zna kako ih što
duže održati svježima. Stručnjak za domaćinstvo, koji ima TikTok
račun pod nazivom Tipperk, otkrio je kako ih pravilno pohraniti,

piše New York Post, prenosi Net.hr
.

“Ovdje imam četiri banane i isprobat ću četiri
različite metode pohranjivanja”, otkrio je stručnjak u videu.

Jednu je bananu stavio u zdjelu na pultu. Vrh druge banane omotao
je prozirnom folijom te ju je odložio u zdjelu. Stručnjak je vrh
treće banane omotao mokrim papirnatim ručnikom, pa je i nju
stavio u zdjelu. Četvrtu bananu stavio je u frižider.

“Ona koja je stavljena na pult još dobro izgleda. Druga, s vrhom
omotanim u plastičnu foliju, također izgleda prilično dobro.
Treća banana, umotana u mokri papirnati ručnik, jednako je dobra
kao i prve dvije”, otkrio je stručnjak.

Banana koja je bila u hladnjaku nije bila u baš najboljem
stanju. “Iznenađujuće, banana čuvana u hladnjaku dobila je tamne
mrlje i brže je sazrela”, kazao je.

Banane mogu stajati van hladnjaka od dva do šest dana. Kako
biste izbjegli da jedna nagnječi drugu, objesite ih na kuku
umjesto da ih držite u zdjeli. Također, držite ih podalje od
sunčeve svjetlosti jer povećanje temperature voća uzrokuje
njegovo brzo sazrijevanje.

Umatanje stabljike banane u plastičnu foliju dulje je održava
svježom i žutom.

“Zamotajte malu količinu prozirne folije oko kraja. To će ih duže
održati svježima jer zadržava plin etilen na vrhu voća, koji bi
se bez folije širio pa bi ostale banane bile izložene plinu”,
rekao je direktor organizacije CE Safety Limited Gary Ellis.

Kao i drugo voće, banane proizvode etilen, plin bez boje i mirisa
koji je ključan u procesu zrenja. Njegove visoke razine uzrokuju
omekšavanje banana i pretvaranje iz zelene u žutu, pa onda u
smeđu boju.

Zato je važno čuvati banane dalje od drugog voća koje
otpušta etilen, kao što su jabuke, kruške i breskve. Također,
izbjegavajte stavljati banane u zatvorene prostore, poput
plastične vrećice ili ladice hladnjaka, jer mogu zadržati etilen
i ubrzati sazrijevanje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije