Mnogi drže ove namirnice u hladnjaku, čime ugrožavaju svoje zdravlje
Hladnjak je neophodan za održavanje hrane hladnom i svježom,
a kada se namirnice pohrane, smanjuje se i potreba za bacanjem
hrane, piše Net.hr.
Stručnjaci su upozorili da određene namirnice nisu prikladne za
čuvanje u hladnjaku, zbog mogućnosti da postanu “otrovne”.
Liječnica Dimple Jangda je na Instagramu objasnila o čemu se
zapravo radi.
Posebno je upozorila na ove četiri namirnice:
Češnjak
Luk
Đumbir
Riža
Češnjak
Iako se koristi za dodavanje okusa mnogim jelima, češnjak može
postati pljesniv u hladnjaku.
Crveni luk
“Kada pola glavice crvenog luka ostane u hladnjaku, to
može biti opasno. Crveni luk je sada otporan na niske
temperature. Kada ga stavite u hladnjak, škrob se počinje
pretvarati u šećer i počinje hvatati plijesan. Mnogi čine ovu
grešku pa režu pola glavice luka za kuhanje, a drugu polovicu
drže u hladnjaku. Nikad to nemojte napraviti jer će luk skupiti
sve nezdrave bakterije te će uhvatiti plijesan”, rekla je Jangda.
Đumbir
Đumbir je kao češnjak i crveni luk osjetljiv na plijesan.
Riža
Jangda se osvrnula i na nedavni trend, naime mnogi pohranjuju
kuhanu rižu u hladnjaku.
“Ljudi su počeli držati kuhanu rižu u hladnjaku zbog otpornosti
na škrob i misle da pomaže u snižavanju razine kolesterola i
šećera u krvi, ali zapravo riža najbrže hvata plijesan. Ako ćete
je držati u hladnjaku, nemojte je ostavljati duže od 24 sata”,
objasnila je liječnica.
Kako biste to izbjegli, preporučuje se:
Poslužiti rižu čim je kuhana
Ako to nije moguće, ohladite rižu što je brže moguće (idealno u
roku od sat vremena)
Držite rižu u hladnjaku najviše jedan dan do podgrijavanja
Kad zagrijavate rižu, uvijek provjerite je li vruća do
kraja
Nemojte podgrijavati rižu više od jednom,
piše Express.co.uk.