Vijesti / Životni stil

NIKAD NIJE PRERANO početi učiti djecu o vrijednosti novca

NIKAD NIJE PRERANO početi učiti djecu o vrijednosti novca

Koja je razlika između pametnog 'čuvara' i onog koji troši van svojih mogućnosti? Stručnjaci vjeruju da je razlika u dobi u kojoj se učite odgovornosti i rješavanju obveza.

Trošak kredita ili najamnine stana, mjesečni računi, otplata novog automobila, troškovi za hranu - sve u to stvari koje većini ljudi zadaju glavobolje od dvadesetih. No, dok se neki 'bore' kako platiti sve račune nakon nekoliko previše izlazaka na početku mjeseca, drugi će strogo slijedili plan za otplatu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koja je razlika između pametnog 'čuvara' i onog koji troši van svojih mogućnosti? Stručnjaci vjeruju da je razlika u dobi u kojoj se učite odgovornosti i rješavanju svih obveza. Novčane brige i navike kako ćete ih riješavati obično su postavljene u dobi od sedam godina, prema velikoj studiji od strane britanske Money Advice Service and behaviour experts na Sveučilištu Cambridge.

Do tada je većina djece shvatila vrijednost novca i sposobna je za složene funkcije kao što su planiranje naprijed, odlaganje odluke za kasnije i razumijevanje da su neki izbori nepovratni, navodi se u izvješću.

'Navike uma koje utječu na način na koji djeca pristupaju složenim problemima i odlukama, uključujući i one financijske, u velikoj su mjeri određene u prvih nekoliko godina života', kaže dr. David Whitebread, koautor studije, a prenosi The Guardian. I to ponašanje vrlo će vjerojatno utjecati na financijske odluke djece kada odrastu, nadodao je.

Istraživanje također poziva roditelje da ne podcjenjuju svoje dobre i loše novčane navike. 'Budući da mala djeca imaju malo novčanih sredstava koje samostalno kontroliraju, osnovni pristupi i vještine koje modeliraju, razmatraju i pokazuju roditelji vjerojatno su stimulacije i utjecaji koje potiču učinkovite navike i prakse'.

Roditelji koji odlučuju pomoći svojoj djeci naučiti kako planirati naprijed, samoregulirati se i razmišljati o prošlosti, mogu napraviti veliku razliku u promicanju dobrog financijskog ponašanja u budućnosti.

Ali kako bi roditelj pokušao podučiti svoje dijete da odgovorno troši novac? Jednostavan način je da im date džeparac, a zatim im pomognete da analiziraju i uče iz bilo kakvih 'glupih' odluka o potrošnji. Drugi je kroz društvene igre koje mogu pomoći u podučavanju financijske odgovornosti.

Postoje i neke aplikacije za praćenje džeparca i plaćanja (kao npr. RoosterMoney), koje su osmišljene za korištenje od strane djece mlađe od sedam godina i mogu pomoći djeci da razviju dobre novčane navike.

Većina odraslih vjeruje da su njihovi roditelji imali najveći utjecaj na njihovo ponašanje prema novcu. Pa kad bi trebali počeli usađivati dobre navike? Što prije moguće, a čak i prije sedma godine života.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci