Vijesti / Životni stil

NAJLJEPŠI POSAO Doula Antonela: 'Moj je životni poziv pomaganje trudnicama'

NAJLJEPŠI POSAO Doula Antonela: 'Moj je životni poziv pomaganje trudnicama'

Antonela Brajković Cesar (32), majka troje djece iz Varaždina, nije ni primalja ni doktorica, no u posljednje je četiri godine prisustvovala na čak 120 poroda diljem Hrvatske. Ona je doula, žena koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majkama prije, tijekom i nakon porođaja, pišu 24 sata.

- Konačnu odluku da postanem doula donijela sam nakon što sam 2011. godine rodila Leonardu, moje treće dijete. Bio je to potpuno prirodan porod, bez ikakvih lijekova i intervencija, baš onakav kakav je priroda zamislila i tada sam osjetila ‘poziv’ da je doula ono što želim biti, što želim raditi i živjeti - iskreno će Antonela koja je 2015. godine otvorila i prvi doula obrt u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi porod na kojem je prisustvovala bio je nekih mjesec dana nakon što je završila Prvu obuku za doule u organizaciji Dona International svjetske udruge doule u Hrvatskoj.

Druženje, planiranje...

- Bila sam strašno uzbuđena i cijelo vrijeme sam se pitala mogu li ja to, je li to uistinu ono što želim u životu. Bilo je to jedno 'vatreno krštenje' u varaždinskom rodilištu nakon kojeg sam kod kuće satima plakala. Prvi put prisustvovala sam porodu iz druge perspektive, kao promatrač. Kad sam se pribrala shvatila sam što me čeka, ali sam odlučila ustrajati jer konačni cilj je toga vrijedan - dodaje Antonela.

Jedna od brojnih majki koja je željela da upravo Antonela bude uz nju na porodu bila je i Silvija Domitran (37) iz Zlatara.

- Upoznale smo se u vrijeme moje druge trudnoće. Antonela je bila uz mene na porodu u bolnici, no tu naša zajednička priča nije prestala. Zatrudnjela sam treći put i Antonela je bila tu, sa mnom u mojim pripremama za kućni porod. Uslijedilo je druženje, uzbuđenje, planiranje, traženje babice, razgovori sa suprugom Goranom i čekanje njegova pristanka. Antonela mi je sve vrijeme trudnoće bila na raspolaganju, a kad se nismo vidjele, redovito smo se čule - govori Silvija koja je upravo kod kuće, u studenom prošle godine, uz pomoć Antonele i profesionalne primalje na svijet donijela malenu Evu.

'Više od najbolje prijateljice'

Silvija i Antonela nakon svega su postale prave prijateljice iako se danas rijetko viđaju. Pozivi za rođendane, krštenja, pitanja vezana oko odgoja djece, podrška u bilo kojem smislu - to Silvija i Antonela danas pružaju jedna drugoj.

- Ona je bila i ostala moj dobri duh. Prekrasan je osjećaj kad je netko spreman ustati u tri ujutro i dojuriti do vas kako bi vam bio podrška u porodu i na tome joj hvala - govori Silvija s kojom je na porodima bio i suprug Goran (38). Imala je tako, kaže, dvostruku potporu.

Antonela je na porodu bila i uz Selmu Seifert (37) iz Rijeke, koja je svoje drugo dijete, kći Hanu Nicoru, odlučila roditi uz prisustvo profesionalne doule.

- Naš prvi telefonski kontakt je već bio pozitivan, a osoban susret s Antonelom samo je potvrdio moju odluku. Ta draga i topla mlada žena i majka troje djece bit će moja emocionalna podrška tijekom poroda - razmišljala je Selma dok se upoznavala s Antonelom.

'Smatram se privilegiranom'

Selma je rodila nakon dvodnevnih trudova, a Antonela je cijelo vrijeme bila uz nju.

- Nakon svega toga postale smo više od najboljih prijateljica – zaključuje Selma.

Nakon četverogodišnjeg staža kao doula Antonela je uz neke majke bila i po dva, tri puta na porodu i sretna je kad joj se one iznova javljaju.

- Posebna je čast prisustvovati rođenju novog života. Smatram se privilegiranom i neizmjerno sam zahvalna svakoj obitelji koja mi pruži takvu mogućnost. Da, imam najljepši poziv na svijetu - zaključuje Antonela. Želja joj je otvoriti prvu Kuću za porode u Hrvatskoj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci