Vijesti / Životni stil

RASTAVA BRAKA može čak uzrokovati ranu smrt

RASTAVA BRAKA može čak uzrokovati ranu smrt

Rastava braka može uzrokovati veliki broj loših zdravstvenih ishoda, uključujući i ranu smrt. Nova su istraživanja pokazala kako na to ukazuju dva razloga - veća vjerojatnost pušenja nakon rastave te smanjenje tjelesne aktivnosti.

'Pokušali smo popuniti praznine u dokazima koji povezuju bračni status i ranu smrtnost', rekla je Kylie Bourassa, studentica doktorskog studija psihologije na Sveučilištu u Arizoni te voditeljica samog istraživanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Znamo da je bračni status povezan s psihološkim i tjelesnim zdravljem, a jedna se poveznica između razvoda i zdravstvenih rizika očituje kroz zdravstveno ponašanje, poput pušenja i vježbanja. Također, znamo da je zdrav život često povezan s psihološkim varijablama poput zadovoljstva životom', nadodala je Kylie.

Istraživači su svoje rezultate temeljili na podatcima iz jednog već provedenog istraživanja koje se bavilo temom zdravlja osoba iz Velike Britanije starijih od 50 godina. Provodilo se u sedam navrata s početkom u 2002. godini.

Vditelji istraživanja su analizirali podatke prikupljene od 5786 sudionika od kojih je njih 926 bilo rastavljeno, a ostatak u braku. Pratili su varijable kao što su zadovoljstvo životom, učestalost fizičke aktivnosti te navike u pušenju. Uz to, pratili su i njihovu stopu smrtnosti te došli do zaključka kako oni rastavljeni posjeduju 46 % veći rizik od umiranja za vrijeme istraživanja nego oni koji su i dalje u braku.

Kao jedan od razloga ovakvih rezultata navode i kontrolu partnera koja više ne postoji kada se odluče na rastavu. "Kontrola partnera što se zdravlja tiče može igrati veliku ulogu. Zamislite li situaciju u kojoj muž ili žena ne puši, a njihov parner da, jedan će pokušati utjecati na ponašanje drugog. No, kada se veza završi, završi i taj utjecaj koji je možda igrao važnu ulogu u brizi za zdravlje", rekla je Bourassa.

Naravno, važno je napomenuti kako rastava ne vodi uvijek u negativnom smjeru. Primjerice, osobama koje su bile dio loših brakova i veza, prekid može značajno poboljšati životne navike pa i samo zdravstveno stanje.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci