Vijesti / Životni stil

NA PUTU OKO SVIJETA

POTIČE ZAŠTITU OKOLIŠA Svjetski putnik Martin Hutchinson boravio u Varaždinu i Novom Marofu: 'Imate očuvane šume, no treba ih čuvati'

POTIČE ZAŠTITU OKOLIŠA Svjetski putnik Martin Hutchinson boravio u Varaždinu i Novom Marofu: 'Imate očuvane šume, no treba ih čuvati'
Grad Novi Marof

U svom proputovanju držao je predavanja po školama, gostovao na nacionalnim i lokalnim televizijama te radio postajama, ukazujući na alarmantno situaciju vezanu uz onečišćenje okoliša...

Martin Hutchinson, bivši vatrogasac iz Manchestera, 2006. godine krenuo je na dug i neizvjestan put oko svijeta, s namjerom i ciljem da stanovnicima zemalja kroz koje putuje, ali i cijelom svijetu, ukazuje na to koliko je okoliš u kojem živimo onečišćen. Cilj mu je, također, probuditi svijest kod ljudi o važnosti i značaju brige o okolišu.

Hutch putuje pješice ili vozeći se specijalnim triciklom koji se vozi u ležećem položaju, a njegov je vjerni pratitelj pas mješanac labradora i border colia, po imenu 'Starsky', kojeg je sreo u Portugalu te ga poveo sa sobom.

Prva zemlja u koju je krenuo 2006. godine bio je Meksiko, a od tada do danas prošao je više od 34.000 km, posjetio 21 zemlju, neke i u više navrata te obišao više od 700 škola. Putovanje još uvijek traje, a Hutchov je cilj doći na isti način u Australiju do 2030. godine.

U svom proputovanju držao je predavanja po školama, gostovao na nacionalnim i lokalnim televizijama te radio postajama, ukazujući na alarmantno situaciju vezanu uz onečišćenje okoliša te tražeći i pokušavajući potaknuti ljude da počnu više brinuti o okolišu.

Hutch ima i svoj Youtube kanal i Facebook stranicu na kojima prikazuje snimljene video uratke sa svojih putovanja, sve vezane uz ekologiju, prikazujući i loše, ali i dobre primjere brige o okolišu. Prema njegovim riječima, dosad je napravio oko devet tisuća takvih video zapisa.

Budući da putuje na specifičan način, triciklom i u društvu psa, na svojim putovanjima spava na različitim mjestima (sportske dvorane, crkvena odmorišta, škole), no najčešće prespava u nekom od vatrogasnih domova ili prostorija vatrogasnih postrojbi, budući da je i sam nekad bio vatrogasac u Velikoj Britaniji.

Tako je u utorak, 6. kolovoza, stigao i u naše krajeve iz Slovenije. U jutarnjim satima bio je u Varaždinu, zadržao se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Varaždina, a poslijepodne na putu prema Zagrebu, u koji bi trebao stići u petak, zaustavio se u Novom Marofu, gdje su ga novomarofski vatrogasci ugostili te mu pripremili smještaj i prenoćište.

Neobični putnik Martin, kojem je ovo drugi posjet našoj zemlji, nakon što je u travnju boravio u Istri, vrlo se pohvalno izrazio o onome što je do sada vidio u Hrvatskoj, navodeći da je naša zemlja jedna od najčišćih od onih kroz koje je prolazio, da imamo mnogo očuvanih i zelenih šuma, ali da trebamo biti oprezni, budući da se sve što imamo vrlo lako i brzo može izgubiti.

Upozorio je na činjenicu da u zelenilu koje nas okružuje često možemo naći razni otpad, naročito u i oko potoka, rijeka i okolnih šumaraka.

Hutch i Starsky u srijedu prijepodne napustili su Novi Marof i krenuli dalje prema novim ciljevima i zemljama, a novomarofski vatrogasci su mu poželjeli sretan put i uspješan završetak planirane misije.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!