Vijesti / Životni stil

ZANIMLJIVO...

Znanstvenici tvrde: 'Bio sam pijan' ne drži vodu

Znanstvenici tvrde: 'Bio sam pijan' ne drži vodu
Ilustracija

Za nemoralno ponašanje i gluposti koje radimo dok smo pijani ne možemo okrivljavati promile u krvi, pokazalo je jedno istraživanje...

Jedan od lošijih osjećaja je probuditi se nakon pijanstva, s glavoboljom i rupama u pamćenju. No, olakotna je okolnost što pijane osobe trijezni ljudi ne shvaćaju ozbiljno. Rekli bismo da alkohol utječe na ponašanje, jer kako drugačije protumačiti gluposti koje radimo kada popijemo koju čašicu više.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Plymouth došli su do iznenađujućeg otkrića. Tvrde, alkohol ne utječe na naše moralne principe i ne mijenja nam percepciju dobrog i lošeg.

Oni su proučavali kako alkohol utječe na empatiju i moral. Ispitanici su trebali popiti određenu količinu votke, nakon čega su odgovarali na pitanja o empatiji i moralnim odlukama. Kako se razina votke u njihovom organizmu povećavala, tako je empatija slabila. Na ekranima su im pokazivana tužna i sretna lica, na što su regairali neprimjereno - pozitivno na tužna lica, a negativna sretno. 

Znastvenici su zaključili da pijanstvo negativno djeluje na čovjekovu sposobnost razumijevanja svojih i tuđih osjećaja, odnosno 'otupljuje' empatiju.

Što je s moralom?

Za razliku od utjecaja na empatiju, alkohol nema utjecaj na moral. Alkoholizirani ispitanci bili su suočeni s moralnom dilemom i ispostavilo se da bi istu odluku donijeli i pijani i trijezni. 

Zaključak britanske studije o kojoj piše portal Inverse je da alkohol ne mijenja našu osobnost. Isti smo i kada smo pijani i kada smo trijezni. Ono na što alkohol utječe je interpretacija tuđih osjećaja i ponašanja.

To bi značilo da za nemoralno ponašanje i gluposti koje radimo dok smo pijani ne možemo okrivljavati promile u krvi. I pijani imamo isti moralni kompas i sva je odgovornost na nama. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6025

Reci što misliš!