Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Aromaterapija kao pomoć kod vaginalnih infekcija

Aromaterapija kao pomoć kod vaginalnih infekcija
Kiwi kozmetika

Zbog niza navedenih stavki koje utječu na samu vaginalnu floru jasno je da danas sve češće, zbog ubrzanog načina života, dolazi do poremećaja upravo kod mladih spolno aktivnih žena.

Vaginitis odnosno upala rodnice je jedan od najčešćih problema sa kojim se susreću spolno zrele žene. Upale rodnice mogu biti izazvane brojnim uzročnicima koji uzrokuju različite simptome. Do same infekcije najčešće dolazi zbog promjene u ravnoteži bakterija koje normalno nastanjuju urogenitalni trakt te zbog promjena u hormonalnoj ravnoteži. Kao i svaki sustav našeg tijela tako i spolni sustav posjeduje, u normalnim uvjetima, svoj obrambeni mehanizam.

Vaginalni sekret održava vlažnost i čistoću same rodnice, te je pojava iscjetka i njegovih tragova na donjem rublju sasvim normalna.

'Zdravi' sekret je najčešće proziran ili bjelkast te je bez neugodnog mirisa. Izgled samog sekreta se mijenja s obzirom na hormonalne promjene te faze menstrualnog ciklusa. Na izgled, boju, miris i konzistenciju sekreta veliki utjecaj imaju emocionalno stanje, razina stresa, način prehrane, uzimanje određenih lijekova, spolni odnosi i niz drugih faktora. Normalni pH vagine je kiseo. Kiselo okruženje je još jedna od obrambenih strategija organizma.

Zbog niza navedenih stavki koje utječu na samu vaginalnu floru jasno je da danas sve češće, zbog ubrzanog načina života, dolazi do poremećaja upravo kod mladih spolno aktivnih žena. 

Vaginalne infekcije mogu imati različite simptome, ponekad simptomi ne moraju biti u skladu s težinom same infekcije i njenim mogućim posljedicama. Posjet ginekologu ne bi trebalo nikako odgađati. 

Obično je prvi i vodeći znak prisutne infekcije obilniji vaginalni iscjedak. Često se javlja i promjena boje vaginalnog iscjetka (sirast, sivkast, zelenkast, žućkasti) te promjena mirisa koji postaje neugodan. Promjene u izgledu samog iscjetka često prate simptomi svrbeži, peckanja, osjetljivosti. Mogu se javiti bolovi u donjem dijelu trbuha, peckanje tijekom mokrenja, bol tijekom spolnog odnosa, crvenilo i promjene kože spolnih organa.  

Za pravilno liječenje od najveće je važnosti ispravna dijagnoza, te je svakako preporučljivo posjetiti ginekologa i napraviti pretrage koje će odrediti uzročnika upale.

Nakon što znamo točnog uzroka najbolje je liječenju same infekcije pristupi individualno te uzeti u obzir životne navike, prehranu, emocionalno stanje, opće zdravstveno stanje i sve ostalo važno za tretiranje infekcije u obzir. Opet kao i uvijek na prvom mjestu je korekcija prehrambenih navika, ovisi o individualnim potrebama.

Prehranom ćemo potaknuti prirodne obrambene mehanizme tijela na borbu protiv uzročnika infekcije. A već ovisno u uzročniku možemo potražiti pomoć u biljnoj ljekarni te koristiti eterična ulja, čajeve, tinkture. S obzirom da uzročnika ima veoma puno u daljnjem tekstu ću navesti samo nekoliko najvažnijih skupina, no i unutar tih skupina za svakog uzročnika postoje i neke specifične vrste biljaka i biljnih preparata koji se mogu upotrebljavati. 

Bakterijski vaginitis

Smatra se da danas većinu infekcija uzrokuje bakterija Gardnerella vaginallis. Vaginoza uzrokovana ovom bakterijom očituje se sivkasto-bijelim iscjetkom, neugodnim svrbežom i bolnim spolnim odnosom. 

Nastaje bez obzira na spolnu aktivnost iako je češća u spolno aktivnih žena. Bakterijsku infekciju može izazvati i niz drugih uzročnika: Escherichia, Streptococcus...

Ulja koja mogu pomoći su: 

Macerat kantariona ili tamanu ulje

Eterično ulja čajevca i ravensare

Preporučljivo je složiti uljnu mješavinu od 30 ml kantariona, te dodati 30 kapi čajevca i 30 kapi ravensare. Sve dobro pomiješati te stavljati na tampon. Tampon uvesti u rodnicu. Ostaviti da djeluje 4 sata, ponoviti dva puta dnevno. 

Gljivične infekcije 

Kod gljivičnih infekcija najčešće se radi o infekciji Candidom albicans, koja izaziva obiljan sirasti iscjedak, svrbež, bolan snošaj. Veoma često je javlja uslijed promjena prehrane, te je izrazito važno pogotovo kod gljivičnih upala rodnice promijeniti prehranu. 

Eterična ulja koja mogu biti od pomoći: 

Čajevac

Palmarosa

Mažuran ili timijan kt. geraniol

Opet je preporuka složiti uljnu mješavinu, kao bazno ulje koristiti kantarion ili tamanu. 

Pomiješati 30 ml kantariona, 30 kapi čajevca, 18 kapi palmarose i 18 kapi mažuran. Dobro pomiješati sve sastojke. 

HPV i herpes infekcije

Kod HPV-a izrazito je bitno potaknuti i podići imunitet cijelog organizma. Na raspolaganju nam stoje razne biljne tinkture poput ehinacea koje mogu pomoći i naravno promjena prehrane je ponovno jedan od ključnih faktora. 

Eterična ulja koja mogu biti od pomoći: 

Ravensara 

Eukaliptus kt. polibraktea

Opet je preporuka složiti uljnu mješavinu, kao bazno ulje koristiti kantarion ili tamanu. 

Pomiješati 30 ml kantariona, 60 kapi ravensare i 30 kapi eukaliptusa polibraktea. 

Primjenjuje se jednom dnevno, tijekom 20 dana i do tri menstrualna ciklusa uzastopno. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!