Vijesti / Životni stil

JAKO JE VAŽNO

Muškarci i veliki trbuh - smrtonosna kombinacija

Muškarci i veliki trbuh - smrtonosna kombinacija
Ilustracija

Ako imate nekoliko kilograma viška, sigurno niste usamljeni. Međutim, višak kilograma na trbuhu može biti jako rizičan...

Problem s masnoćom na trbuhu je u tome što nije ograničena samo na područje ispod kože. Također uključuje visceralnu masnoću - koja se nalazi duboko u trbuhu i okružuje unutarnje organe, objašnjavaju na stranici Mayo Clinic.

Bez obzira na ukupnu težinu, velika količina masnoća na trbuhu povećava rizik od:

kardiovaskularnih bolesti
inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2
raka debelog crijeva
apneje
prerana smrti
visokog krvnog tlaka

Vašu težinu u velikoj mjeri određuju tri glavna faktora:

koliko kalorija unosite tijekom dana
koliko kalorija trošite svakodnevnim kretanjem
godine

Ako jedete previše, a vježbate premalo, vjerojatno ćete imati višak kilograma i na trbuhu. Starenje također igra ulogu. Kako starite, gubite mišiće - pogotovo ako niste fizički aktivni. Gubitak mišićne mase ovisi o tome koliko vaše tijelo troši kalorija, što znači da može biti teško održavati zdravu težinu. 

Vaši geni također mogu utjecati na prekomjernu težinu ili pretilost, kao i utjecati na to kako pohranjujete masnoću. Međutim, uravnoteženi unos kalorija može spriječiti debljanje, bez obzira na dob i genetiku.

Alkohol utječe na veličinu trbuha

Zbog unosa viška alkohola, može se dobiti 'pivski trbuh', ali nije krivo samo pivo. Preveliko konzumiranje bilo kojeg alkohola može povećati masnoće na trbuhu jer alkohol sadrži kalorije. Ako konzumirate alkohol, činite to samo umjereno.

Za muškarce do 65 godina, umjerenost znači do dva pića dnevno. Za muškarce starije od 65 godina znači do jednog pića dnevno. Što manje konzumirate alkohol, manje ćete kalorija unositi i manja je vjerojatnost da ćete dobiti masnoću na trbuhu.

Kako znati da trebate smanjiti unos kalorija?

Za početak je važno izmjeriti opseg struka. Stanite i izmjerite, mjeri se u dio u visini pupka. Struk veći od 102 centimetra znači da osoba ima nezdravu koncentraciju trbušne masnoće i veći rizik za različite zdravstvene probleme.

Gubitak kilograma i vježbanje mogu pomoći

Trbušne mišiće možete dobiti ciljanim vježbama, ali samim izvođenjem ovih vježbi nećete riješiti trbušne masnoće. Međutim, visceralna masnoća se može izgubiti uz pravilnu prehranu i vježbanje.

Zdrava prehrana - usredotočite se na hranu poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Odaberite dobre izvore proteina poput ribe i mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća. Ograničite unos procesuirane hrane. 

Veličina porcije je važna - čak i kad se zdravo jedete, kalorije se mogu nakupiti. Kod kuće smanjite porcije. U restoranima podijelite obrok ili pojedite pola, a ostatak ponesite kući. 

Izbacite slatke napitke - umjesto njih najbolje je piti samo vodu.

Uključite fizičku aktivnost u svoju svakodnevnu rutinu - za većinu zdravih odraslih osoba preporučuje se umjerena aerobna aktivnost poput brzog hodanja. Trebalo bi hodati barem 150 minuta tjedno ili tračati barem 75 minuta tjedno. Osim toga, vježbe treninga snage preporučuju se najmanje dva puta tjedno. Ako želite smršavjeti ili ispuniti određene ciljeve, možda ćete trebati i više vježbati. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!