Vijesti / Životni stil

SVAŠTA SE PRIČA

Mogu li vam banane pomoći da izgubite kilograme?

Mogu li vam banane pomoći da izgubite kilograme?
Ilustracija

Internetom kruži informacija da kora od banane može pomoći kod gubitka kilograma, evo što kažu stručnjaci o toj temi...

Banane su nevjerojatno dobre. Ne samo da sadrže 12 posto preporučene dnevne količine kalija i 20 posto vitamina C i B6, već i jedna banana sadrži 3 grama vlakana. Banane su odličan izvor škroba zbog kojeg ćete se osjećati sito što vam može pomoći kod gubitka kilograma. Ali prema jednom nutricionistkinji ako stvarno želite pojačati dobre učinke banana, trebali biste jesti i koru.

'Konkretno, povećat ćete količinu vlakana za najmanje 10 posto jer ih se puno nalazi u kori', napisala je australska nutricionistkinja Susie Burrell na blogu Shapeme, a prenosi portal Health. 

'Dobit ćete gotovo 20 posto više vitamina B6 i gotovo 20 posto više vitamina C, a pojačat ćete unos kalija i magnezija', kaže dalje.

Kora se mora jesti na određen način

 

 

Koru bi trebalo prvo skuhati kako bi omekšala omekšala 'što će pomoći da se hranjivi sastojci lakše apsorbiraju', a zatim je dodati u jela ili smoothieje.

Dalje objašnjava da boja kore znači određenu nutricionističku vrijednost. Zelena banana bogata je esencijalnom kiselinom triptofanom (povezuje se s boljim spavanjem), ali i rezistetnim škrobom koji je dobar za zdravlje crijeva. Zrela banana sa žutom kožom ima veći udio antioksidanasa koji djeluju antikancerogeno djeluju.

Što kažu drugi stručnjaci?

Međutim, stručnjaci su objasnili da nema znanstvene potvrde ove tvrdnje. 

'Nema objavljenih istraživanja o tome, tako da ne znamo sigurno kako konzumiranje kore od banana može utjecati na gubitak kilograma', kaže urednica znanosti Cynthia Sass.

Iako teoretski hranjive tvari poput vlakana, prebiotika i antioksidanata mogu pomoći kod gubitka kilograma, nije utvrđeno kako kora banane utječe na gubitak kilograma u određenom vremenskom roku.

'Mislim da kore banane nije nužno uključiti u prehranu', kaže Cynthia Sass.

S time se slaže nutricionistkinja Jackie Newgent: 'Postoji toliko mnogo ugodnijih načina da unesete vlakna, ali i rezistenti škorb. Ja bih radije preporučila da netko uživa u zdjeli zobenih pahuljica ili u humusu'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video