Vijesti / Životni stil

Aktivan mozak

Gledate reprize božićnih filmova i pjevate omiljene pjesme? Evo zašto je to dobro za zdravlje...

Gledate reprize božićnih filmova i pjevate omiljene pjesme? Evo zašto je to dobro za zdravlje...
Facebook Home Alone

Danas gledanje 'Divnog života' i 'Sam u kući' do iznemoglosti.

TV reprize i poznate praznične pjesme mogu pomoći ljudima koji pate od demencije da se prisjete uspomena i održavaju mozak aktivnim.

I dok se ljudi sa demencijom možda ne sjećaju točnih detalja filma 'Divan život' ('It's a Wonderful Life'), možda se sjećaju kako su se osjećali na kraju filma, piše RTL.

Buđenje emotivnih uspomena

Stručnjaci kažu kako i pjevanje božićnih pjesama može probuditi 'emotivne uspomene'.

Ravnatelj engleske Nacionalne klinike za demenciju, Alistair Burns, kaže kako Božić ponekad može biti zbunjujuć za one koji žive sa demencijom. Mnogo društvene interakcije i neprekidan tok gostiju za vrijeme blagdana, može ih uznemiriti.

Stručnjaci stoga naglašavaju kako gledanje poznatih filmova ili pjevanje omiljenih blagdanskih pjesama može pomoći olakšati blagdansko razdoblje.

- Ljudima sa demencijom teško je pratiti zbrkane razgovore usred kaosa i buke Božića, stoga se mogu na kraju osjećati isključenima - kaže profesor Burns i dodaje:

- Okupljanje obitelji kako bi gledali najomiljeniji klasični film, prelistali stari album sa fotografijama, igrali obiteljske igre ili čak i pjevali uz omiljene božićne pjesme može pomoći da se svi osjete kao dio zabave.

Stručnjaci kažu da su emocionalni detalji omiljenog filma ili pjesme ostali upisani u naše misli. Ponovno prisjećanje poboljšava osjećaj povezanosti sa drugim ljudima, što je važno kako za osobe sa demencijom, tako i za njihove prijatelje i obitelj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video